Снежната покривка вече е факт, а хората започват все по-трескаво да се снабдяват с артикули, свързани със зимните условия. Рядко се случва обаче някой да изпитва удоволствие, докато почиства снега пред дома си, паркинга или просто тротоара пред блока. Обикновено това се извършва с лопати за сняг или друг вид почистващо средство и отнема прекалено много време и енергия за изпълнение.

Задачата става още по-сложна, когато снегопочистващите машини преминат по пътното платно и затрупат наново изчистеното от вас. В този момент най-вероятно вече се замисляте за по-лесен начин свързан с почистването.

През последните години интереса към снегорините значително нараства, като все повече хора търсят бързото и комфортно решение, което в същото време да им спести много време и усилия. Това наистина е едно от най-добрите решения, които можете да вземете, но трябва да вземете някои характеристики под внимание.

Видове снегорини и тяхната характеристика

Когато решите да закупите снегорин ще се натъкнете на богато разнообразие сред различните търговци. Те обикновено варират в своите характеристики като мощност на двигателя, работен обем, дълбочина на почистване на снега, ширина на почистване и още много критерии, които ще разгледаме.

Бензинов снегорин – смеем да твърдим, че това е най-удачният вариант за почистване на снежната покривка независимо дали става въпрос за паркинг, двор, градина, алея и дори тротоар пред дома ви. Ако сте взели решение да почиствате снега с моторизирано средство и то ще ви служи главно за лична употреба, съвсем спокойно можете да се насочите към някой модел, който се води полупрофесионален. Все пак никога не знаете кога ще ви се наложи да почистите по-голяма площ. Този тип снегорини са достатъчно мощни за да се справят с всякакви предизвикателства, като в същото време са много маневрени и икономични.

Електрически снегорин – този тип снегорини са сравнително икономични, но в същото време имат някои големи ограничения по време на работа откъм площи и разстояние на покритие. В същото време трябва да внимавате къде точно е кабела, за да не попадне под самия уред и да се накъса.

Най-важните характеристики за един качествен снегорин са:

- Двигател – двигателят на снегорина е неговото сърце и той е жизненоважен за адекватното почистване на машината. Като мощност 6.5 к.с. ще ви бъдат напълно достатъчни за да се справите с всяко предизвикателство, което ви предостави зимата.

- Работен обем на двигателя – за да е мощен и в същото време икономичен двигателя, обема му не трябва да превишава 200 куб. см.

- Дълбочина на почистване – напълно достатъчно би било почистване на снега в дълбочина от 55 см, което реално покрива доста сурови условия. Това би Ви спестило множество минавания наново за допълнително почистване.

- Ширина на почистване – стандарт като ширина за почистване е общоприетия обхват от 60 см което значително ще намали нуждата от многократно минаване по терена, който обработвате.

- Разстояние на изхвърляне – още една важна характеристика при качествените роторни снегорини е на какво разстояние успяват да изтласкат снега. В случая трябва да гледате за изхвърляне на поне от 5 до 6 метра, което ще възпрепятства вятъра да навее обратно вече почистеното от вас. На този етап снегорините, които разполагат с триъгълно гребло отпред просто избутват снега в страни и след тях остава една тясна пътека, което е неприемливо.

- Движение напред – обикновено това се случва с помощта на 4 предавки, които позволяват самото придвижване да започне от 1.5 и да достигне до 5.0 км/час ,което се случва по ваша преценка и според времето с което разполагате за почистване.

- Движение назад – ако ви се наложи движение на заден ход то това е възможно чрез превключването през 2 предавки от 1.0 до 2.0 км/час като по този начин ще можете да смените посоката на движение сравнително лесно и бързо.

- Вместимост на резервоара – вместимостта на резервоара е силно относителна тъй като различните снегорини с разнообразни мощности се нуждаят от вариращо количество гориво. Като стандарт те са между 3 и 4 литра.

- Разход на гориво – икономичните бензинови снегорини успяват да изгорят едва 400 до 600 мл/час гориво което ги прави подходящи за дълга и продължителна работа на открито. Те не се нуждаят от кабел или ток за да работят което е голям плюс за вашата мобилност.

- Стартиране – повечето роторни снегорини се стартират ръчно, което става бързо и ефективно чрез издърпване на стартера към вас.

- Площ на покритие – колкото по-голяма площ е отбелязана, че може да покрие вашия снегорин, толкова по-добре, тъй като ще си спестите много време когато почистите цялата площ наведнъж. Качествените машини обикновено покриват до 1000 кв/м на час.

Бензинов снегорин PREMIUM

Бензиновият снегорин с бранд PREMIUM е готов да покрие всичките Ви очаквания откъм издръжливост, икономичност и качество. С него ще можете да обработите големи заснежени площи за отрицателно време без да полагате особени усилия. Той е снабден със зимни гуми и е подходящ за почистване на паркинги, бензиностанции, пред заведения, кооперации, учреждения.