За какво служат универсалните силикони

Универсалните силикони като AKFIX 100Е са изключително полезни продукти, които намират приложение в различни професионални и битови области. Те са популярни поради своите универсални свойства и възможността си да се използват в различни условия, като имат множество приложения.

1. За уплътняване: Тези видове силикони са специално направени да осигурят високо качество на уплътняване. Универсалните силикони се използват широко в автомобилната и строителната индустрии, както и в производството на електроника, и не на последно място се ползват и от домашните майстори. Те са идеални при уплътняване и херметизация около врати и прозорци, за периферни уплътнения на кабелни канали и тръбопроводи.

2. За залепяне: Тези силикони са предназначени за залепване на различни материали. Те предоставят отлично сцепление и са подходящи както за вътрешно, така и за външно приложение. Универсалните силикони се използват в строителството, ремонта на дома и производството на опаковки. Препоръчително е обаче да не се полагат върху огледала и чувствителни метали като мед, месинг, олово и други.

3. За изолация: Тези видове силикони са предназначени да осигурят електрическа и топлинна изолация в диапазона от -40°C до +180°C. Този тип продукти се използват в електротехниката, електрониката и производството на соларни панели.

4. Универсални приложения: Могат да бъдат използвани за широк спектър от почти всички непорести материали като стъкло, керамика, дърво и други. Това ги прави предпочитани в най-разнообразни проекти от различно естество. Основни характеристики на универсалния силикон Силиконите представляват комбинация от органичен и неорганичен полимер. Някои продукти могат да бъдат течни, гелообразни и дори твърди в зависимост за какво точно ще се използват. Универсалния силикон обикновено е с по гелообразна консистенция за по-лесно нанасяне без разтичане. Той се предлага в пластмасови опаковки, като обикновено се използва със специален пистолет за нанасяне на силикон. Разнообразието от цветове на пазара също е много важно да бъде споменато, тъй като не винаги е учачно да използваме бял силикон.

Той има няколко основни характеристики:

- Висока степен на издръжливост – Универсалните силикони обикновено използват система за втвърдяване която се нарича ацетокси. Това означава че се втвърдява от атмосферната влага. Повърхностното втвърдяване отнема между 5 до 15 минути.

- Изключителна разтегливост – Това уникално свойство позволява на силикона да бъде използван за свързване на движещи се елементи. Което го прави изключително подходящ за използване при производството на транспортни средства и в сгради, където понякога се получават леки размествания при така нареченото слягане.

- Устойчивост на атмосферни влияния – Този тип продукти са подходящи за вътрешно и външно приложение. Поради тази причина те са направени да издържат на метеорологични условия. Също така са устойчиви на повечето почистващи препарати, които бихте използвали при измиване на вашите прозорци, баня и тоалетна. - Отлична адхезия – Имат отлична адхезия към редица материали от типа на: стъкло, керамика, дърво, бетон, метали и някои видове пластмаси.

- Термоустойчиви качества – Универсалния силикон може да бъде използван на места подложени на -40°C до +180°C което го прави термоустойчив. В този диапазон той запазва своите характеристики без никакъв проблем.

- Разнообразие от цветове – Този тип продукти обикновено се предлагат в голямо разнообразие от цветове, които биха ви свършили работа. Ако елемента който обработвате е на по-скрито място или прецените, че не искате продукта да има определен цвят, то можете да се насочите към безцветния вариант.

Как се използва универсален силикон: стъпка по стъпка

Често употребата на универсален силикон се свежда до неговото използване за уплътнение на различни елементи. Той е особено популярен при поставяне на мивки, вани, душ кабини, тоалетни, батерии, тръби и други подобни. Благодарение на свойствата си той се влияе по позитивен начин от влагата. При работа със силикон е хубаво да спазваме някои базови стъпки:

1. Сдобийте се с пистолет за силикон.

2. Облечете подходящо работно облекло.

3. Първо трябва да почистите старателно мястото на което ще полагате продукта. Отстранете всякакви монтажни ленти, избършете праха и мръсотията.

4. Ако се наложи използвайте спрей за премахване на всякакви нежелани субстанции от повърхността.

5. Старателно подсушете работната площ с чист парцал.

6. Нанасяйте силикона бавно и равномерно до пълното покриване на всякакви пролуки или до образуването на достатъчно плътен слой за залепване.

7. Ако се наложи отстранете излишния силикон с помощта на подходящо средство.

8. Изчакайте достатъчно време до пълното му изсъхване – обикновено това се случва в рамките на 24 часа.

При използването на универсални силикони е важно да се спазват указанията на производителя и да се извършва правилна подготовка на повърхността. Също така, трябва да се вземат предвид и възможните външни фактори като влажност и температура, а освен това дали се нанася в затворени помещения или на открито. В заключение, този тип продукти са универсално решение, което се използва в различни индустриални сфери, а и не само.

От уплътняване и залепване до изолация, те предлагат много възможности за разрешаване на различни казуси. При правилна експлоатация и съобразяване със специфичните изисквания за нанасяне, универсалните силикони могат да се окажат надеждни партньори във вашите неотложни задачи.