Как да изберем подходящ дъждобран

Дъждобранът е неизменна част най-вече от пролетния и есенния гардероб на всеки, който цени комфорта и сухотата в лошото време. Но как да изберем подходящия дъждобран, който да отговаря на нашите нужди и предпочитания?

В тази статия ще ви представим някои важни фактори, които трябва да имате предвид при избора на този тип предпазно средство.

1. Материал: Първото нещо, с което трябва да се съобразите, е материалът, от който е изработен дъждобрана. За предпочитане е такъв, който е здрав и подсилен, например от полиестер. По този начин ще можете да го ползвате многократно без риск от лесно скъсване или протриване.

2. Водоустойчивост: Някои дъждобрани са направени от два слоя, като външния е водоотблъскващ. Проверете спецификациите на продукта и се уверете, че има висока степен на водоустойчивост, за да можете да се чувствате комфортно дори при силни дъждове. Обикновено производителя посочва устойчивостта на определен воден стълб.

3. Подходящ размер: Изборът на правилния размер на дъждобрана е от съществено значение за удобството и функционалността му. Уверете се, че има достатъчно място, за да носите допълнителни дрехи под него, но също така и че не е твърде голям, за да не ви пречи при движение особено сред природата.

4. Дизайн и стил: Въпреки че функционалността е важна, не забравяйте и за външния вид на дъждобрана. Има широка гама от модели и цветове, които се адаптират към вашия персонален стил и предпочитания.

5. Допълнителни функции: Някои дъждобрани предлагат допълнителни функции, които могат да бъдат полезни в определени ситуации. Например, качулката с връзки и пристягане може да ви предпази от вятър и дъжд, докато джобовете с ципове ви позволяват да съхранявате малки предмети - сухи. Други продукти имат вградена козирка на качулката, която предпазва лицето ви от неблагоприятните условия.

Изборът на подходящ дъждобран може да се превърне в отлична инвестиция с оглед на вашето удобство и защита когато времето е променливо. Съобразете се с материала, водоустойчивостта, размера, дизайна и възможните допълнителни функции, за да намерите идеалния за вас.

Видове дъждобрани

В днешно време съществуват много разнообразни модели на пазара, които заслужават вашето внимание.

- Класическият дъждобран: Този вид е най-познатият и широко използван модел. Той предлага добра защита от дъжда и вятъра благодарение на водонепропускливите материали и добре прилягащият силует. Класическият дъждобран е практичен и подходящ за различни поводи, от пътешествия до ежедневни разходки. Обикновено има поне 1 джоб.

- Прозрачният дъждобран: Този модел е най-разпространен с цел градско носене.

- Дъждобран с качулка: Този вид е особено полезен при силни ветрове и дъждове. Качулката предлага допълнителна защита за главата и лицето, предотвратявайки проникването на влага. Обикновено са снабдени с регулируеми връзки, които ви позволяват да ги пристегнете по всяко време.

- Дъждобран тип пончо: Обикновено се изработва от полиестер и е изключително здрав. Той предпазва човешкото тяло от въздействието на вода, производствени замърсявания, повърхностни механични въздействия и прах. Отличава се и по изключително свободната му кройка тип пончо, което позволява да се движите с лекота и не ограничава движението на ръцете ви. Някои модели позволяват и носене на малка раница под тях.

- Специално оцветяване: На пазара можете да видите камуфлажни/маскировъчни или дори сигнализиращи ярко жълти дъждобрани. Те се водят специализирани и обикновено се ползват от планински спасители, полицаи, военни и т.н. Всеки от тези видове дъждобрани има своите уникални предимства и атрактивни характеристики.

Различни приложения на дъждобраните

Дъждобраните имат много други полезни приложения в различни сфери на живота. Нека разгледаме някои от тях.

1. Къмпинг и преходи – По време на преходи сред природата е от първостепенно значение да се сдобиете с издръжлив дъждобран. Времето в планините е крайно непредсказуемо и лесно може да ви изненада.

2. Делнични дни в града – Някои хора предпочитат да носят със себе си дъждобран, който лесно се прибира в страничния си джоб. Това е много по-удобно решение в сравнение с носене на чадър.

3. Спасителни операции – Професионалните спасители в планините задължително имат дъждобран в екипировката си. Той обикновено е със светлоотразителни елементи или е оцветен в ярък цвят за лесно разграничаване в тревисти местности.

4. Лов и риболов – Ако вашето хоби е свързано с риболова или ловуването, то със сигурност трябва да носите дъждобран в раницата си. Никога не знаете кога може да ви изненада времето, а и нека то не става повод за вашето по-ранно прибиране. Някои продукти са със специална камуфлажна окраска, което би ви помогнало да се прилеете с околната растителност.

5. Мероприятия на открито – Сигурно сте ходили на концерт или мач и точно в най-интересния момент е завалял проливен дъжд. По тези места чадърите са строго забранени за внасяне, затова вашата алтернатива е дъждобрана.

6. Кораби и яхти – Работниците, които извършват най-разнообразни дейности на кораби и яхти обикновено имат по един дъждобран в арсенала си. Дори и да не вали са достатъчни силните морски ветрове, които да навяват заедно с капкови частици от водните басейни.

7. По време на строително ремонтни дейности – Много строителни работници и хоби майстори предпочитат да не спират работа заради дъжда, но в същото време предпочитат да останат сухи. В този случай те могат да разчитат на дъждобрани DECOREX които ще ги опазят напълно сухи.

Дъждобраните DECOREX имат широк спектър от приложения в различни сфери на живота. От защита по време на преходи, разходки в града, спасителни операции, работа на кораби, строително-ремонтни дейности и т.н., те са практични и полезни аксесоари, които ни помагат да останем сухи и защитени във всякакви условия.