Що е циркуляр и за какво се използва?

Циркулярът е машина, която задвижва диск с трионни зъби по ръба. Този вид машини обикновено се използват за надлъжно, напречно и смесено рязане на дървесни материали. Служат за обработване на трупи, призми, дъски, плочи от дървесни частици, шперплат и още много материали. Според посоката на движение на режещия инструмент (циркулярен трион) спрямо направлението на дървесните влакна те биват: за надлъжно рязане, за напречно рязане, за смесено рязане.

Според броя на използваните триони се различават еднотрионни и многотрионни циркулярни машини. Циркулярът съвсем спокойно може да реже и други материали. Всичко зависи от режещият диск.

Как да изберем правилния циркуляр за нас?

Като за начало трябва да имате ясна представа за какво точно ще ползвате циркуляра си. Това уточнение трябва да се случи на база на какъв точно материал ще режете най-често. Да, това отнякъде зависи от самия диск за рязане, който използвате, но реално трябва да съобразите и мощността на циркуляра. Това е важно както за успешното срязване така и за вашата лична безопасност. Повечето хоби инструменти имат само по една степен на работа, което ще ви е напълно достатъчно.

По какво можете да го познаете ли?

Обикновено двигателят е разположен на същата ос, на която е разположен и диска за рязане. Останалите циркуляри са доста по-големи от ръчните и са пригодени за по-интензивна работа, като можете да сменяте предавки при тях.

Съобразяване с дебелината на материала

Следващото нещо след мощността, с което трябва да се съобразите е дълбочината на рязане. Различните циркуляри предоставят възможността да се реже само с определен диаметър диск, което определя и максималната дълбочина на рязане. Съществуват и другите видове циркуляри при които можете да работите и с по-големи дискове, или пък да са тип потапящи се. Но там вече нещата отиват към сериозни суми пари, а и в момента разглеждаме ръчните компактни и леки циркуляри. Режещите им дискове варират през различни размери от диаметър 40-46мм (малки) през 50 – 55мм (средни) и 65-70мм (които се водят големи).

Захранване - за или против кабелен циркуляр

Когато избирате циркуляр е хубаво да се съобразите с мястото на което, ще го ползвате. В случая говорейки за ръчен циркуляр се предполага че ще го ползвате за домашно ползване или поне не толкова интензивно. Примерно в гаража ви, в двора или в друго помещение, където винаги ще имате захранване. От друга страна, ако решите да сте енергийно независими и искате да режете на някое отдалечено място ще ви свърши работа акумулаторен циркуляр. Но там има голяма вероятност да жертвате мощността и ефективността спрямо мобилността му.

Безопасност и стабилност

Циркулярът трябва да има солиден предпазител на диска, който е предназначен да покрие острието точно както при модел RTRMAX HOBBY. Той се поставя върху материала за обработване, така че да опира само предния край на плота, а трионът да бъде зад материала на разстояние 30-40мм. При работа с ръчен циркуляр е необходимо материалът за обработване да бъде здраво закрепен върху поставки с височина 600 – 700мм от пода и притегнат със стеги. Мястото на прореза трябва да бъде извън поставката.

Ръчният циркуляр се придържа с двете ръце, като дясната обхваща ръкохватката му, така че показалецът да бъде върху лоста на електрическия включвател, а лявата ръка обхваща допълнителната ръкохватка към предната част на плота. Подът трябва да бъде чист, избягвайте да работите на места, където подът е хлъзгав поради прах от рязане или восък. Вашата работна машина ще работи много по-добре, ако не прилагате прекалено голяма сила, когато я използвате.

Винаги носете предпазни очила, очилата за ежедневна употреба не са подходящи за защита на очите, тъй като лещите не са устойчиви на удар и могат да се разтрошат. Използвайте маска за лице или противопрахова маска, ако при работа ще се отделя прах и антифони при продължителни периоди на работа.

Винаги захващайте обработвания детайл със стяга или менгеме, така ще можете да използвате двете си ръце и да направлявате машината.

Характеристики и защо циркуляр RTRMAX HOBBY е подходящ за вас

На първо място смеем да отбележим, че изискването при повечето хора за мощен циркуляр спокойно се покрива в диапазона от 500 до 1200 W, докато RTRMAX ви дава цели 1300 W чиста мощност. Оборотите му на празен ход са 5000 rpm. Работната дълбочина до която може да достигне е 65мм при 90 градуса и 44мм при 45 градуса.

За разлика от повечето конкурентни машини той е изключително лек и затова е невероятно удобен за манипулация със своите 5 килограма, както и можете да го пренасяте навсякъде със себе си.

Могат да му се сменят дисковете, така че да се прилага при различни материали за рязане, а при добра поддръжка има дълъг живот на експлоатация. Когато ви се наложи смяна на диска поради каквато и да е причина не забравяйте да изключите машината от контакта, след това блокирайки вала и с приложения ключ отвийте, махнете фланеца, отворете предпазителя и спокойно извадете острието. Съобразете се с посоката на въртене на диска и го поставете подобаващо.

Готови сте за часове приятна и ефективна работа с циркуляр RTRMAX HOBBY.