Ашладисването или както го наричат някои хора – присаждане е важен процес, който съпровожда грижите за растенията и овошките. Използвайки тази техника ние пренасяме качествата от един вид на друг, докато спазваме определени правила по време на работа.

Най-напред трябва да изберем така наречения присадник, докато траят топлите дни през март и април трябва да съберем калеми. Друг вариант на закрито се прави в началото на септември като се нарича настолно присаждане. За извършване на процеса по присаждане можем да използваме ножица за ашладисване или ножче. Прави се прецизен разрез под кора, на разцеп и т.н. като след това поставяме калема.

Важен момент е след това да намажем мястото с овощарска замазка. Следващата стъпка е да пристегнем с еластична самозалепваща лента, канап или връв обработеното място. С цел превенция на предаването на болести от едно към друго растение, след ашладисване е задължително инструментите които използвате да бъдат дезинфекцирани.

Какви инструменти се използват за присаждане на овошки

С времето, присаждането на овошки се е доказало като една от основните практики в селското стопанство, която се използва за размножаване на растенията и създаване на нови овощни дръвчета. За постигането на успешни резултати при този тип процедура, са необходими специални инструменти, които да предоставят точност и ефективност при срязване. Крайно непрепоръчително е да използвате кухненски нож, който може да нанесе повече щети, отколкото да помогне.

Едно от най-важните средства, използвани при присаждането на овошки, е ножицата за ашладисване.

Тя представлява компактен и лек инструмент, специално проектиран за извършване на прецизно и деликатно срязване. Ножица PREMIUM притежава три ножа, един омегаобразен и два клиновидни, заострени и от двете страни. Това позволява на градинарите да отрежат присадник – клон от дърво, който ще бъде присаден, наричан още калем. Дървото на което ще се постави обикновено бива наричано подложка.

Ножицата за ашладисване играе решаваща роля в успешното присаждане на овошки по няколко причини.

- Първо, остриетата й са изключително остри и тънки, което спомага за по-бърза и прецизна работа. Това е от съществено значение, тъй като правилната обработка на калема и подложката е от съществено значение за успешното преминаване на хранителни вещества и вода от корените на дървото към клоните му.

- Второ, ножицата е проектирана така, че да е максимално ергономична и лека за да може да се работи с нея продължително време. Тя подсигурява добър захват и контрол върху инструмента. Това позволява на градинарите да извършват премерени движения и да контролират силата, приложена по време на рязането, без да увреждат деликатните растителни тъкани. Друг инструмент освен ножицата за ашладисване е използването на специално изработен нож. Той обикновено наподобява на бръснарско ножче, но има специфична извивка и форма, които спомагат за по-лесното боравене с него. Той е подходящ както за присаждане така и за подрязване и подкастряне на овошки и лози.

Разлики между ножици и нож за ашладисване

Основните разлики между двата инструмента използвани при пресаждане се свеждат до:

- Накрайници - Професионалната ножица за ашладисване обикновено съдържа в комплекта си няколко на брой накрайника за различни видове срязвания и ръчно подрязване. Ножа в този случай има само едно острие, което се използва за всичко и не може да се гарантира прецизна работа с него.

- Многофункционалност – Ножа за присаждане обикновено изисква повече движения и техника от ваша страна за постигането на желания резултат. Ножицата както вече споменахме има няколко накрайника за различни случаи и определено е много по-мултифункционална. Тя директно оформя подходящ за захващане край на клона, който ще присаждате.

- Тегло – Обикновено ножицата за ашладисване е малко по-тежка от ножа.

- Захват – Това е друг важен фактор, който определя колко бързо, прецизно и дълго ще можете да работите. Ножицата за ашладисване ви предоставя един много по-добър захват, а дръжката й обикновено съдържа противоплъзгащи елементи. Какви накрайници имат ножиците за ашладисване и как се използват Какво вече споменахме ножиците за ашладисване са многофункционални инструменти и като такива те разполагат с няколко вида накрайници, които ще спомогнат в редица задачи.

Най-разпространените видове са:

- V-образно острие – Спокойно можем да наречем метода на рязане V-образен. Това означава, че при срязване се получава отрязък с такава форма, което спомага за по-лесното по-нататъшно присаждане.

- Омега острие – То се слави с неговата уникална форма, която спомага за невероятно плътно захващане на клончето към дървото. Този омега метод се слави с неговата висока успеваемост при ашладисване – до над 80%. Обикновено той се използва за овощни дръвчета, лози и храсти. На пазара съществуват още много видове остриета за присаждане. Някои хора предпочитат да използват пъпкови очи, тип цепка и перфектна копулация.

Всичко се свежда то това с какъв тип острие сте свикнали да работите, техниката която ползвате и последващата грижа. В крайна сметка, правилният избор и употреба на инструментите за присаждане на овошки са от съществено значение за успеха на процеса. Ножицата за ашладисване PREMIUM играе важна роля в създаването на здрави и плодовити дървета, като предоставя необходимата прецизност и комфорт. Тя е незаменим помощник, който допринася за успешното размножаване на овошките и подобряване на селскостопанската продукция.