Защо да аерираме почвата в градината или двора си

Ключово за вашият двор или градина е да ги косите и поливате редовно, но съществува още един важен аспект, а именно аерирането. Този процес спомага за подобряване на здравината и външния вид на тревата, като осигурява по-добро проникване на вода, хранителни вещества и въздух в корените на растенията.

Правилната поддръжка на тревните площи е от съществено значение за създаването на красиви зелени морави.

Те представляват важен елемент в дизайна на вашата градина и предоставят пространство за отдих и релаксация. Редовната грижа за тревата помага да се предотвратят проблеми като плевели, заболявания и неравномерен растеж. Аерирането включва в себе си отстраняването на отпадъчна растителност, клонки, изсъхнала трева и плевели, които значително могат да попречат на развитието на нова трева. Останалата част от процеса включва направата на малки отвори или прорези в почвата. Те позволяват по-добро проникване на вода, хранителни вещества и въздух до корените на тревата.

Ползи при обработката с аератор

Аераторът е един от помощниците във вашата градина или двор. Той има няколко приложения и функции, които ще ви помогнат бързо и лесно да се справите с поддържането на свежа зелена трева.

Този тип машина идва обикновено с две приставки – скарификатор и вертикутер.

Скарификатор:

- С тази приставка се извършва събирането на болна и изсъхнала трева. Скарификаторът е снабден с шипове, които правят дупки в земята, като леко уплътняват почвата.

Вертикутер:

- Той е снабден с фрезоващи метални ножове, които правят прорези в почвата и корените на тревата. Ефектът от процедурата е разрохкване на почвата, като по този начин есенциалните за развитието на растенията вещества достигат по-лесно.

- За да имате здрава, зелена и гъста трева е хубаво да бъде обработвана два пъти годишно - през пролетта и в началото на есента, обикновено е след последното косене. Много е важно да се направи преди стартирането на градинския сезон.

Аерирането трябва да се извършва поне веднъж на две седмици или преди торенето и напояването на почвата. През пролетта имате възможността да премахнете остатъците от миналогодишната трева, докато разрохквате почвата. Тази обработка трябва да се осъществи месец преди настъпването на студовете.

Аератор PREMIUM HD ще ви помогне със следните облекчения:

1. Подобрява проникването на вода: Аерирането на тревата позволява на водата да проникне по-дълбоко в почвата, достигайки кореновата зона. Това е особено полезно при силно компресирани почви, където водата често се задържа на повърхността, вместо да достигне корените. С по-добро просмукване на вода, тревата получава необходимото количество хидратация за здрав растеж и развитие.

2. Улеснява достъпа на хранителни вещества: Използването на аератор PREMIUM HD спомага торовите разтвори и хранителните вещества да проникнат дълбоко в почвата. Без достъп до тези есенциални елементи, тревата може да избледнее, да бъде уязвима към болести и да расте неравномерно.

3. Подобрява въздушния обмен: Когато почвата е силно компресирана, въздухът трудно достига до корените на тревата, което може да доведе до задушаване на кореновата система. Чрез създаването на отвори в почвата, аерирането позволява свободно циркулиране.

4. Разрохква почвата: Аерирането спомага да се намали плътността на почвата, което спомага за по-лесно поникване на нова трева. Уред за премахване на плевели: Въпреки, че аерирането ще ви помогне да контролирате появата на нови плевели има и друг по-прецизен и удобен начин за тяхното отстраняване, тъй като те значително влошават условията за развитие на останалите растения. Използване на уред за премахване на плевели значително може да улесни работата ви в градината. С негова помощ можете да се справите с проблема докато опазвате вашият кръст, защото няма да имате нужда да се навеждате, което го прави изключително удобен. Той е с много здрави зъби, които се забиват в почвата и изтръгват плевелите в дълбочина. Самият уред е снабден с push ръкохватка, която след като сте премахнали зловредното растение ви спомага да го отстраните от него.

Как да се справим с труднодостъпните места при аериране

Аераторът обикновено не може да достигне до всяко ъгълче на вашата градина или двор, а традиционните инструменти обикновено отнемат прекалено много от вашето време. Затова можете да се обърнете към едно иновативно решение благодарение на което с лекота може да аерирате и обработвате труднодостъпните места и дори по-малки площи. Това може да се случи с помощта на обувки за аериране на почвата. Те са изключително леки и лесни за използване, просто ги обувате, затягате ги посредством текстилните каишки и започвате да се разхождате из градината си. Шиповете които са с диаметър 6мм ще нанесат нужните пробождания в почвата, което ще спомогне за стимулиране на растежа на тревата. Аерирането е един много важен и благоприятен процес за тревата и почвата. Чрез него подготвяте градината или двора си за нов живот.

Вашите верни помощници – аератор, уред за премахване на плевели и обувките за аериране на почвата ще ви придружат през вашите начинания за постигане на едни по-високи и улеснени резултати.