В селското стопанство се използват различни техники и методи, които имат за цел да подобрят растителното производство и да запазят почвата здрава и плодородна. Един от тези методи, които се ползват все по-широко в последните години, е мулчирането. Мулчирането представлява процеса на покриване на почвата около растенията с органичен материал. Този материал може да бъде мулч от дървесни чипс стърготини, слама, сено, компост или други биоразградими вещества. Основната цел на процеса е да се създаде защитен слой върху почвата, който има няколко положителни ефекта върху растежа и развитието на растенията.

Защо да изберем мулч от дървесни чипс стърготини

                Натуралният мулч от дървесни чипс стърготини е напълно подходящ за използване както в селското стопанство, така и в декоративното градинарство. Той е произведен от органични дървесни стърготини и след разграждането си се превръща в тор за подхранване на растенията. Не е необходимо да се премахва. По този начин се превръща в едно универсално средство за борба с плевелите, като в същото време се грижи за здравословното състояние на почвата. Мулча от дървесни чипс стърготини се предлага в няколко различни цвята, което е много полезно, ако сте решили професионално да оформите градината си.

Важни предимства при използване на мулч от дървесни стърготини

Една от основните ползи на мулчирането е запазването на влагата в почвата. Покривайки я с мулч от дървесни стърготини, се предотвратява бързото изпаряване на водата от нея в резултат на слънчевата топлина и вятъра. Това спомага да се ограничи нуждата от често поливане на растенията и същевременно намалява разходите за вода. Поддържането на оптимално ниво на хидратация в почвата е от съществено значение за здравето и растежа на растенията. Освен задържането на влагата, мулчирането играе важна роля в контролирането на температурата на почвата. Слоя от мулч действа като изолационен материал, който предпазва корените на растенията от екстремни температурни амплитуди - както през летните горещини, така и през зимните студове. По този начин се поддържа по-стабилна и благоприятна среда около корените, което стимулира по-добър растеж и плодородие. Този процес има и друг жизненоважен положителен ефект върху структурата на почвата. Когато се използва органичен материал като мулч от дървесни стърготини, той постепенно се разгражда и превръща в хранителни вещества за почвата. Това допринася за обогатяването й с хумус и подобряване на нейното плодородие. Също много важна полза от мулчирането е подтискането на растежа на плевелите. Когато почвата е покрита с дървесни чипс стърготини, това създава бариера, която затруднява изникването и разрастването на плевелите. Процеса предотвратява проникването на слънчева светлина до семената на плевелите, което ги лишава от енергията, необходима за растеж. Това значително намалява необходимостта от използването на химически пестициди и нуждата от досадното ръчно отстраняване. Мулчът от дървесни стърготини успешно предотвратява уплътняването на почвата и образуването на почвена кора, като по този начин я запазва сравнително рохка. При поливане и наторяване хранителните вещества и водата, ще успеят да проникнат до корените на растенията ви. Ерозията на почвата е съвкупност от процеси при които се премахват насипните материали от земната повърхност и се транспортират до други места. Казано по-просто механично се разрушава и отнася почвата посредством влиянието на водата и вятъра. Мулчът от дървесни стърготини успешно предотвратява ерозирането на почвата и запазва нейните свойства.

Кога е най-подходящо да се насипе мулч от дървесни чипс стърготини

                Един важен фактор при използването на мулч от дървесни стърготини е кога точно да го направим. Според множество експертни мнения полагането му трябва да се извърши през ранната или късната пролет. Като все пак това е много относително – трябва да се съобразите и с климатичните условия като ключов фактор. Другият подходящ момент за полагане е средата на есента. Тогава почвата ще е все още топла и влажна. Когато използвате мулчът от дървесни чипс стърготини трябва да се уверите, че терена е достатъчно влажен преди това. Също така се погрижете да отстраните всякакви появили се плевели заедно с корените им. Чак тогава можете да започнете с процеса. Мулчирането винаги трябва да се прави по определен начин и с подходящи материали. Някои растения могат да бъдат негативно повлияни от мулчирането, особено ако почвата е твърде студена или влажна. Също така, изборът на подходящия материал за процеса трябва да се базира на специфичните нужди на отглежданите растения и климатичните условия. Мулча от дървесни чипс стърготини се явява едно универсално средство за подпомагане на оптималното състояние на вашата почва. Мулчирането е ефективен и устойчив метод за подобряване на селскостопанските практики, било то професионално или в градината ви. Той допринася за запазването на влагата в почвата, контролирането на температурата, подобряването на структурата на почвата и подтискането на растежа на плевелите. Поради разнообразието си от цветове мулча от дървесни чипс стърготини може значително да допринесе към естетическият вид на вашата градина.