Маламашките са инструменти, които съществуват от много години насам.

С времето са се изменили материалите от които се правят според различните нужди на потребителите, но като цяло се е запазила цялостната им идея. Маламашките се използват за най-разнообразни задачи, било то от професионалисти или домашни майстори. Бранд DECOREX може да ви предложи правилното решение за вас с широкия си асортимент от този тип инструменти.

Те могат да бъдат използвани за:

- Заглаждане на повърхности и шпакловане – Това е най-разпространеното приложение на маламашките. Те масово се използват от всеки строител за нанасяне на шпакловка и заглаждане на неравности по повърхностите на стени и подове.

- Довършителна работа по стените – Отстраняване на несъвършенства по подове и стени.

- Обработка на покрития на стени

- Подходящо оформяне на сместа за лепене на плочки – Този тип маламашки имат специфичен външен вид, тъй като периферията им се нарязана и разделена на зъби. Те варират по големина и брой в зависимост от нуждите на строителя.

Каква маламашка да използваме според нашите нужди

Когато избирате подходящата за вашите нужди маламашка трябва да се съобразите с няколко фактора, които биха ви насочили в правилната посока.

1. Заглаждащи - На първо място трябва да се съобразите със строителния материал, който възнамерявате да използвате. Ако ще работите с пастообразни, гипсови и циментови шпакловки, то е добре да се насочите към маламашката с традиционна форма и достатъчно голяма работна площ. Тя трябва да е изработена от здрав материал. С нея ще можете да загладите почти всякакви материали върху различни повърхности.

2. Със специално предназначение - Ако се налага да използвате структурни мазилки, независимо дали ще е екстериорно или обратното, то можете спокойно да вземете маламашка, която е пластмасова или с пореста гума. Чрез тях ще можете да постигнете специален ефект и оригинално изглеждащи повърхности.

3. Назъбени - Може би сте решили да лепите плочки и ще боравите със смеси тип циментово или гипсово лепило или пък лепило за плочки и гранитогрес. В този случай се нуждаете от назъбена маламашка, която равномерно да разпределя и в същото време отстранява излишния материал. Те са гребеновидни с разнообразни размери на зъбите и дълбочина до 10мм. Със сигурност сте виждали преди да се залепят плочките как има нанесен вълнообразен материал.

4. Стиропорени маламашки – Още един отличен избор когато сте решили да шпакловате вашите стени и се нуждаете от надежден инструмент.

Как да изберем правилната маламашка

Както вече уточнихме на пазарите се предлагат много и разнообразни маламашки предназначени за най-различни дейности. Когато избираме такъв тип инструмент има някои универсални правила.

- Размер на маламашката – Един от важните фактори е разбира се размера на инструмента. Ако вземете по-малка маламашка то ще ви се налага да извършвате повече движения докато си свършите работата. От друга страна, ако изберете по-голям размер тогава прецизността на изпълнение ще намалее.

- Тегло на маламашката – Друго жизненоважно правило е да се насочите към колкото се може по-лека маламашка. По този начин ръката ви ще се умори много по-бавно и ще можете да работите много по-дълго и прецизно. Ако изберете по-тежка най-вероятно ще ви се налагат чести почивки и сместа няма да е нанесена равномерно.

- Материал на изработка – Материала от който е изработена влияе пряко на безпроблемната работа. Той е пряко отговорен за ергономичността на продукта, неговото тегло, а също така и за издръжливостта му.

- Насоченост – Разбира се не на последно място трябва да съобразите горните правила със самата насоченост на продукта. Някои маламашки са по-подходящи за нанасяне на лепило за плочки, докато други ще ви свършат работа за гипсови и циментови шпакловки.

Маламашките DECOREX са един чудесен и функционален инструмент, който всеки майстор трябва да притежава. Независимо дали сте решили да преобразите банята си тази пролет или пък се занимавате професионално със строително-ремонтни дейности, то този инструмент е задължителна част от инвентара ви."