Ефективно премахване на плевели

Ако имате градина, двор или просто място с насаждения то тогава сте наясно, че появата на плевели е неизбежно явление, което тормози и много други хора. Самото понятие „плевел“ в земеделието се отнася до всеки див или полукултурен вид, който се намира в посева от културни растения въпреки волята на човека бил той производител или не.

Хората още от древни времена са се научили да разпознават как изглеждат плевелите и какво им коства тяхното неглижиране.

Разпространение и особености на плевелите

Плевелите имат уникалните качества да се появяват ежегодно и през целия вегетационен период на всички посеви и насаждения, което ги прави крайно опасни и непредвидими. Те са много лесно разпространими и то на големи разстояния. Това се случва чрез вятъра, водата (стичаща се след валеж), животните (полепвайки по козината им или чрез устойчивост към храносмилателната им система), хората и машините (като полепват по дрехите им).

Плевелите имат висок коефициент на размножаване като могат да образуват голям брой семена от едно растение. Размножават се вегетативно чрез коренища и подземни стъбла. Успяват да се приспособят към всякакви неблагоприятни условия, като виреят успешно при влажни или сушави условия, богати или бедни почви, пластични са към реакцията на почвения разтвор.

Вреда, причинена от плевелите

На всички ни е ясно, че плевелите значително влошават условията за развитие на останалите растения. Някои от техните качества имат пагубно въздействие. Те успяват да усвоят влагата в почвата и хранителните вещества. Също така е възможно да засенчат или заглушат културните растения. Още по-лошо е когато паразитните плевели черпят храна директно от растенията. По този начин помагат за развитието и разпространението на болестите и неприятелите по културните видове.

Могат да затруднят извършването на механизирани работи като това включва обработка на почвата (причинявайки огъване и слягване на културните растения), прибирането на продукцията също може значително да се затрудни и забави.

Плевелите могат да се увият около културните растения и премахването им отнема от ценното ви време. И на последно място, но не и по важност могат да влошат качеството на продукцията.

Някои плевели също така са отровни и ако попаднат случайно там ще я направят опасна за живота и здравето на хората и животните.

Как ефективно да премахнем плевелите

Превенцията е най-важният елемент за ограничаване появата на плевели още в самото начало. Затова трябва да внимавате при избора на семена. Често се случва в по-евтините пакети съдържанието да не е напълно чисто и да се съдържат известно количество семена на плевели. От време на време е препоръчително да разрохквате почвата почиствайки появили се нежелани израстъци.

Ако забележите, че имате големи „голи“ места във вашата градина, където не е засято нищо веднага реагирайте като засеете някое ново растение. Чрез обогатяване на почвата с хранителни вещества тя ще стане по-благоприятна за развитие на вашите собствени посеви, ограничавайки възможността за поява на плевели.

Уред за премахване на плевели

Ако се чудите кой метод е най-подходящ или природосъобразен без намесата на хербициди то е хубаво да се спрете на механичното плевене. Можете да помислите за уред за премахване на плевели какъвто ние от Валерий СиМ Груп предлагаме. С негова помощ можете да се справите с проблема докато опазвате вашият кръст, защото няма да имате нужда да се навеждате което го прави изключително удобен.

Той е с много здрави зъби, които се забиват в почвата и изтръгват плевелите в дълбочина. Самият уред е снабден с push ръкохватка която след като сте премахнали зловредното растение ви спомага да го отстраните от него. По този начин ще успеете да освободите достатъчно място за да могат вашите насаждения да се чувстват добре и да ви предоставят желаната от вас продукция.

Уредът за премахване на плевели ще ви спести много време и усилия изправен дори срещу най-жилавите такива, елиминирайки ги без никакъв проблем. Той ще ви помогне в борбата срещу най-разпространените видове плевели като:

- Обикновена Паламида – тя е многогодишно широколистно растение. Трябва да се премахне още в началото на развитието си, защото с времето може да достигне до около 2 метра. Съвсем спокойно обитава слънчеви места в тревни площи и градини.

- Глухарче или познато като жълтурче – то е вид широколистно, многогодишно растение. Максималната височина до която достига е около 30 см. Вирее добре в тревни площи и градини, слънчеви и сенчести места.

- Живовляк – той представлява многогодишно широколистно растение, достигайки до 20 см височина. Обича влажните места в градините със слънчево или сенчесто изложение. Общото между тези така разпространени нежелани растения е, че те могат да бъдат третирани по механичен път чрез уред за премахване на плевели. Особено ако не искате да използвате химикали и други уж изпитани методи.

Монетата винаги има две страни.

Имайте предвид, че някои видове плевели не са вредни, а напротив могат да ви помогнат по някакъв начин. От някои екземпляри може да се свари полезен чай, да се приготви вкусна салата и дори да третирате рани, изгаряния или ухапвания от насекоми.