Все някога идва време да подрежем дърветата в двора ни, било то като подготовка за следващия сезон или поради някой инцидент след силен вятър. Независимо от случая крайният резултат, а именно големите купчини от отрязани клони навсякъде ни навежда на въпроса как да се справим с тях.

Някои хора просто ги изхвърлят на неподходящо място, докато други ги ползват за разпалки (ако дървото позволява), а трети решават да си вземат дробилка ,която може да се окаже и вашето най-добро решение. Тя ще ви спести много време и усилия да начупите клоните, да ги съберете и изнесете на подходящо място. Единственото което трябва да направите е да изхвърлите клоните в дробилката и да се насладите на резултата.

Отдавна има качествени дробилки за дърва на пазара, което прави нелогично използването на подръчни материали за надробяване и изхвърляне на клоните които сте отстранили. Пред вас се отварят и допълнителни опции за грижа за почвата около вашите дръвчета или растения в градината използвайки отпадъчния материал след надробяването.

Как работи дробилката за клони?

Този вид машини са изключително полезни особено, ако ви очаква работа по множество дръвчета и храсти. Независимо дали имате голям или малък двор дробилката за клони ще ви бъде еднакво полезна като ще ви спести много време и усилия. За да придобием ясна представа каква работа ще ни върши дробилката за дърва, ще трябва първо да се запознаем как точно работи тя и какво е нейното устройство.

Най-разпространения вариант на този тип машина е с режещи ножове, които могат да варират между 2 и 4 броя. Независимо с колко разполага избраната от вас машина ние искаме да ви уверим, че това е най-добрият избор който можете да направите.

Другият тип машини освен ножове имат и чукове, които на теория би трябвало да доначукат на още по-дребни парченца дървесината. Оказва се, че реалността е друга, защото често дробилките за клони от този тип задръстват дробилното устройство, което налага нейното незабавно спиране от експлоатация и налага приоритетно почистване за отсека. Качествените дробилки за клони, както вече споменахме използват главно ножове, за да свършат работата си. Те успяват да надробят и начупят най-ефективно клоните. Обикновено крайния резултат е дървесен чипс с вариращи размери, като той може да бъде използван от вас по най-различни начини или дори изкупен от фирми.

Видове дробилки за клони;

Този тип машини варират според начина по който се захранват, размерите си, оборотите в минута, мощността си, диаметъра на рязане, предназначението си, капацитета на торбата за отпадъчния материал и материала от който са изработени:

- Електрическа дробилка за клони – един от най-модерните и предпочитани решения, което от своя страна я прави и най-оптимален избор. Тя е достатъчно мощна, за да се справи и с по-предизвикателни проблеми. Няма нужда да мислите за постоянното й зареждане с бензин или дизел, просто я включете в контакта и сте готови. Това значително ще улесни работата ви. Този тип дробилка за дърва обикновено е много по-мобилна заради размерите си и е снабдена с торба за събиране на отпадъчния материал.

- Бензинова дробилка за клони – съвременните бензинови модели обикновено са оптимизирани откъм използване на горивото пълноценно, което също ги прави един адекватен вариант. Трябва да имате предвид, че е възможно те да бъдат по-тежки в сравнение с електрическите такива.

- Дизелова дробилка за клони – може да се каже, че това също беше една много популярна и икономична опция. Поради въвеждане на новите екологични норми обаче производителите започнаха да ограничават значително производството им. Очаква се в близкото бъдеще пълното преустановяване на производство на дизелови двигатели.

За какво можем да ползваме нарязаните от дробилка клони

Може би до този момент сте изхвърляли отпадъчния материал след надробяването на клоните, което е напълно логично. Много хора не са чували, че този тип остатъчен материал може да бъде използван. Мулчирането на почвата се прави чрез използване на градински чипс (дървени стърготини), които се получават в следствие на използването на дробилка за клони. Когато положите стърготините върху почвата те започват постепенно да увеличават хранителните вещества в почвата с течение на времето. Самият процес на мулчиране се използва като средство за борба с плевелите. Може да се каже, че действа като предпазен слой за почвата и корените на растения.

Естественият дървесен чипс успява да:

- Съхрани влагата в почвата

- Ограничи появата на плевели

- Повиши плодородните качества на почвата чрез постепенния си разпад

- Подобри структурата на почвата

- Поддържане на определена температура в почвата

Можете да поставите мулча върху пътеките ,по които смятате да преминавате с цел подсигуряване на по-чист вид и ограничаване появата на нежелани растения. Използвайки качествена дробилка за клони вие можете да се погрижите в последствие и за почвата в двора или градината си, използвайки остатъчния материал вместо да го изхвърляте. Друга опция към която можете да се обърнете е фирма, която изкупува мулч, ако вие нямате нужда от него.