Предимства на светлоотразителните ленти

Едно от предимствата на светлоотразителната лента е, че тя е изключително издръжлива и устойчива на атмосферни влияния, включително високи и ниски температури, влага и UV лъчи. Това гарантира, че лентата ще запази своите свойства и дълготрайност през по-голямата част от транспортирането на стоки чрез тежкотоварни превозни средства.

Другото й предимство е, че тя е изключително лесна за поставяне и поддръжка. Тя може да бъде нарязана според желаната дължина и форма, което позволява гъвкавост при полагането й според специфичните изисквания на товара, превозното средство и т.н. Чрез нея се сигнализират обемни товарни превозни средства към които трябва да се подходи с повишено внимание при преминаване на хора около тях. Също така могат да се използват при кранове и други повдигащи механизми.

Светлоотразителна лента за обозначаване габарити на МПС

В съвременното пътно движение сигурността е от първостепенно значение. За да гарантираме безопасността на пътя, водачите трябва да бъдат в състояние лесно да видят и разпознаят другите превозни средства. Това важи с пълна сила за големите камиони и товари, особено при нощно шофиране с намалена видимост.

Едно от ефективните средства за справяне с този проблем е използването на светлоотразителни ленти DECOREX за обозначаване на габаритите на МПС и техните товари. Този тип ленти успяват да отразят обратно светлината от фаровете на другите участници в движението, което прави превозните средства и товарите им по-видими. Те се поставят на стратегически места по превозното средство или товара, като обикновено се използват на бордовете на камиони, ремаркета, полуремаркета и т.н. Също така, могат да бъдат закрепени за машини, съоръжения или строителни материали при превоз. Това намалява риска от сблъсъци и помага за предотвратяване на нещастните случаи. Законодателството на много държави изисква използването на светлоотразителни ленти за обозначаване на габаритите на МПС и товари. Тези правила варират, но общо взето, те налагат използването на такъв тип елементи с определени размери и позиции за поставяне на превозното средство или товара.

Светлоотразителна лента върху работните дрехи

Много работни дрехи имат пришити към тях светлоотразителни елементи, които са особено жизненоважни в сфери, където безопасността на работниците е от решаващо значение. Тези специални елементи помагат за подобряване на видимостта на носителя в опасни условия – работа с машини, химикали, товари и т.н. Светлоотразителните ленти върху работните дрехи било то по ръкавите, гърба, краката и т.н. са от съществено значение за гладък и безпроблемен работен процес.

Защо да използваме светлоотразителни ленти

Използването на светлоотразителни ленти е жизненоважно при най-разнообразни дейности.

1. Превози на товари – От голямо значение е правилната маркировка при превозването на най-различни видове товари, особено такива които са обемни и тежки с помощта на ремарке. Това ще спомогне за по-добра сигнализация спрямо другите участници в пътната мрежа, а дори и при навлизане в зоните за разтоварване. Практиката при обемен товар е той да бъде облепен по подходящ начин със светлоотразителна лента особено ако е извънгабаритен и трябва ясно да се разграничават формите и големината му.

2. Кранове и повдигащи механизми – Едни от най-големите рискове се крият при повдигането и преместването на товари, било то при товарене или разтоварване. Широкоразпространена практика е да се използват светлоотразителни ленти, като те се поставят на крановете или самите повдигащи механизми, които са отговорни за процеса. В някои случаи при някои товари е възможно и самите те да бъдат маркирани по този начин. Често можете да забележите при разтоварване на контейнери, че краищата им са обозначени с такъв тип ленти с цел по-ясно изразени очертания и добра видимост от страна на опериращия с крана служител. Това спомага за избягване на инциденти и по-прецизното поставяне на контейнерите.

3. Средно големи и големи превозни средства – Големите камиони обикновено се обозначават в задната им част и по продължение на самото им ремарке. По този начин те се забелязват дори в лошо време от голямо разстояние.

Самозалепващите светлоотразителни ленти могат да се превърнат във ваш доверен партньор, на който винаги можете да разчитате. Независимо дали трябва да обозначите потенциално опасно място по време на работата ви, да маркирате обемен товар, ремарке, кран или повдигащ механизъм то това е вашето решение. Те са изключително издръжливи, направени от специален материал който отразява всякакъв тип светлина обратно към източника като това спомага за по-лесно ориентиране от страна на хората и избягване на инциденти.