В дълбините на българската история се крие богатство от събития, които образуват основите на нашата нация. Прабългарските владетели, които са управлявали нашия роден край през древността, играят ключова роля във формирането на българската идентичност и култура.

Прабългарски календар

Преди календара на маите, преди китайския календар, преди юлианския, преди григорианския, е Българският календар. Той е много по-точен от григорианския и само с няколко секунди се различава от астрономическия календар. Това е повод за гордост и красноречиво свидетелство за древния произход на българския народ.

Официално признат от ЮНЕСКО като най-древния и точен в света. Календарът е с начална година 5505г. пр. Хр. и притежава 12 годишен цикъл, като се смята че той е първоизточника на китайския. Всички данни сочат към едно и също нещо – а именно че предците ни са били едни от обитателите на черноморския регион преди геологическата катастрофа (потопа в Черно море). Те са едни от древните носители и пазители на системата от писмени знаци и календарни познания. В заключение можем да кажем, че според календара се очаква да достигнем до 7525 година.

Прабългарски владетели

Един от най-известните прабългарски владетели е Хан Аспарух. Той е основателят на Първата Българска държава през 7-ми век. Аспарух ръководи племената на прабългарите през техния транист път от Средна Азия и основава първата българска столица Плиска. Той е известен също така със своето военно майсторство и умението си да създава съюзи с други народи, което помага на българите да укрепят своето присъствие в региона. След Аспарух, на трона се издига Хан Тервел, който води България през 8-ми век. Тервел е известен с победата си над арабските завоеватели в битката при Оногур. Тази победа не само спасява България от арабското нашествие, но и утвърждава престижа на прабългарите в региона. Тервел също така установява добри отношения с Византийската империя и се превръща в един от най-значимите прабългарски владетели. Владетел след владетел дооформят и развиват държавата ни. Успяват да завоюват нови граници, някои от тях подхождат дипломатически и решават нещата по мирен път, докато в други случаи се налага нещата да се случат със сила.

Прабългарските владетели са многобройни, но всеки един от тях успява да остави неизгладими следи в нашата история. Календарът с прабългарските владетели ни помага да се запознаем с тях и да отдадем заслуженото им признание. Те представляват силни и вдъхновяващи личности, които са оставили неизбледняващ отпечатък в историята на България.