Индустрията, занимаваща се с фенери се развива с невероятно бързи темпове, което от своя страна води до все по-усъвършенствани продукти. Обикновените средства за осветяване малко по малко се изместват от по-модерните си събратя снабдени с диоди. Тяхната икономичност, удължен живот на работа на батерията и олекотени корпуси ги правят предпочитан избор пред останалите.

В днешно време лед фенерите се използват от полицията, пожарната, алпинисти, спасителите от планинските служби, ВиК специалисти и още много и най-разнообразни сфери на работа.

Основни характеристики на качествените лед фенери

Разбира се преди да закупим нашият първи мощен лед фенер трябва да се съобразим с редица фактори и характеристики, които са важна част от един наистина качествен осветителен продукт. Нещата, които трябва да вземем под внимание са:

- Размер и тегло – разбира се тук няма универсален размер нито универсално тегло. Всичко е крайно относително и според това как точно възнамерявате да използвате вашият нов лед фенер. Може спокойно да се насочите към по-удобните модели с по-малък корпус което определено ще ви помогне и със самата ергономия при захвата му. Трябва да вземете предвид, че колкото е по-малък размера му това в днешно време в никакъв случай не означава по-малка мощност или осветеност;

- Мощност, дължина на лъча – фенерите обикновено се различават по мощност на осветяване и дължина на самия светлинен поток, като в някои случаи той може да се регулира. Самото осветяване може да бъде няколко вида – дифузно или насочено. При дифузното осветяване фенера се настройва така, че да осветява колкото се може по-широк периметър наоколо, но за сметка на това, лъча е доста по-къс. Насоченото осветяване представлява тесен лъч светлина, която се събира в един мощен сноп и по този начин осветява обекти, които са далеко. В днешно време няма нужда да си купувате два отделни фенера, а вместо това можете да използвате комбиниран лед фенер. Обикновено комбинираните типове фенери имат функцията чрез вградените в тях елементи да насочват или разпръскват светлината, като по този начин ще ви служат да светят пред вас или на няколко стотин метра в далечината.

- Цветна температура – всички знаем, че температурата на светлината се измерва в Келвини и колкото по-висока стойност е посочена, толкова по-бяла е самата светлина. Студената (бяла) светлина варира между 6000 – 7500К докато пък неутралната е между 4000 – 6000К, а топлата от 2500 до 4000К.

- Времетраене на светенето, степени на осветеност, работни градуси – когато избирате фенер е необходимо да сте наясно за неговата интензивност на използване. Някои са проектирани за по-краткотрайно светене и загряват бързо, докато други са проектирани да светят минути на максимална мощност. Независимо от вашия случай трябва да изберете правилното съотношение между времетраене и работна температура, за да не загрява прекалено лесно. Лед фенерите обикновено имат начин за регулиране на степента им на светене наричано още „режими на работа“. При някои модели има до цели 5 режима, които включват – силен, слаб, енергоспестяващ, мигащ и дори SOS сигнал, ако се случи нещо неочаквано.

- Анодизация на фенера – някои типове фенери като този PREMIUM HD притежават корпус който е с анодизирано покритие, което помага за по-здрав захват при употреба. То спомага за по-трудна износоустойчивост и е антикорозионно.

- Функционалност на фенера – обикновено функционалността на фенерите се свежда до колко режима на светене притежават, на какво разстояние най-дълго може да достигне техния светлинен поток, дали има щипка за прикрепяне към дреха или раница и дали са водоустойчиви. Типът им на зареждане също е част от функционалността на лед фенерите – някои имат презареждаема батерия, чието зареждане се случва през USB кабел. Други модели пък освен Li-ION батерията имат и контейнер за няколко броя батерии тип ААА.

- Батерия – батериите при фенерите както вече споменахме са два вида – презареждаеми и непрезареждаеми. Тези които подлежат на многократно зареждане определено превъзхождат другите батерии, които като се изхабят и отиват в боклука. Животът на презареждаемите батерии е много по-дълъг по време на употреба на осветителното тяло. Другото преимущество е, че можете да ползвате батериите многократно преди да се наложи да ги пратите за рециклиране.

Има разбира се няколко вида батерии, които могат да се презареждат като по-известни сред тях са никел метал хидридни, литиево йонни и др. Те се различават помежду си с различните напрежения, които могат да създадат и времето, което постигат, за да задържат резултата. След като вземем горепосочените препоръки под внимание, то реално ще се сдобием с един здрав и мощен лед фенер!

Допълнителни функционалности на лед фенерите

Някои модели фенери имат най-различни допълнителни функции, част от които допринасят към общата му функционалност, а други са сложени за изтъкване на повече екстри с цел по-висока цена. Част от тези допълнения могат да бъдат:

- Алармиране за нисък заряд – някои фенери притежават малка лампичка, която започва да мига по определен начин, когато нивото на батерията е на път да се изтощи скоро.

- Индикация за заряд на батерията – други фенери имат индикатор за заряда на батерията, обикновено са няколко малки лампички, които показват колко още батерия ви остава. Те извършват и друга функция – при зареждане показват колко точно остава до пълно зареждане и текущото ниво.

- USB зареждане – съвременните лед фенери притежават USB зареждане, което е изключително бързо и надеждно. В случаите когато няма къде да заредите устройството, то можете да използвате контейнерчето за обикновени батерии към него.

- Памет на режим – някои фенери имат вградена функция за запаметяване на последния избран режим на светене. Така другия път когато го включите ще сте запазили предните си настройки.

- Тип на рефлектора – рефлекторът е изключително важен за един фенер и това, което трябва да избягвате е такъв, при който е използвана евтина пластмаса.