Независимо дали сте запален градинар или пък професионално се занимавате в тази област, грижата за растенията е от първостепенно значение. 

Един от най-важните аспекти за една здрава и зелена градина е редовното й поливане. Ако го правите с помощта на маркуч или друг вид разпръсквач имитиращ дъжд, то е хубаво да се извърши рано сутрин. Растенията ще имат време да изсъхнат преди да ги напече слънцето и листата им няма да изгорят. Ако сте поставили капково напояване или пък сте се сдобили с полиетиленов ръкав за поливане, то е хубаво да ги използвате вечер. По този начин водата ще успее да проникне в дълбочина, а не да бъде изпарена от високите температури през деня.

Какво представлява ръкава за поливане

Традиционните методи за напояване обикновено се свеждат до използване на маркучи, автоматични и ръчни пръскачки, капково напояване и т.н. В днешно време един определен продукт започва да набира голяма популярност сред хоби ентусиастите и дори професионалните земеделци. Става въпрос за ръкав за поливане, който може да се окаже един много важен елемент при поддръжката на растенията. Поради тяхната доказала се издръжливост и устойчивост на UV лъчи, химикали и редица атмосферни влияния те са предпочитан избор сред много хора.

Едно от големите предимства на ръкава за поливане е, че той е изключително гъвкав и на практика не може да бъде пречупен, както може да се случи при някои модели маркучи. Най-разпространения тип ръкави са изработени от 100% полиетилен, което допринася към високото им качество.

Предимства на ръкава за поливане

Най-голямото предимство на този тип средства за поливане е тяхното инсталиране. Те могат да бъдат поставени на най-разнообразни места като във вашата градина или двор, а също така можете да ги използвате и на полето. Те са универсални продукти, които подлежат на дълга експлоатация.

Ръкавите за поливане лесно могат да бъдат комбинирани с други маркучи и фитинги при необходимост. Можете да ги преместите или премахнете по всяко време при необходимост, като това се случва без излишни главоболия и демонтаж на сложни системи.

Те са лесно преносими – на практика можете да ги занесете навсякъде с вас. Независимо дали планирате да ги използвате на отдалечено място или просто във вашата градина. Навивате ръкава за поливане на руло и сте готови. Предлагат се с различен диаметър и обикновено могат да бъдат закупени на килограм или метър. Винаги можете да ги скъсите според работната си площ и нужди.

Благодарение на материала, от който са изработени те лесно могат да бъдат срязани с подходящия инструмент. Могат да бъдат използвани за оттичане на водата от улуците. Това може да се окаже жизненоважен момент, защото така ще отклоните не малка част от водата директно към някой канал спасявайки къщата или градината си от наводнение. Друг вариант е при слаб до умерен дъжд да пренасочите водата с помощта на ръкава към градината си. В кои сфери може да се ползва ръкав за поливане Както вече споменахме, този тип продукти са приложими на много места.

Те могат да бъдат използвани при:

- Земеделие – Професионалните земеделци могат да се възползват от този тип продукти. Те ще улеснят значително тяхната работа особено след като могат да се покрият големи засадени площи.

- Заден двор или градина – Всеки ентусиаст и запален градинар може лесно и редовно да напоява градината си чрез ръкав за поливане.

- Поддръжка на тревни площи – Тревните площи могат да се запазят по-дълго време свежи и зелени благодарение на редовната грижа за тях. На първо място те се нуждаят от обилно количество вода, което може да се достави чрез ръкав за поливане.

- Оттичане на водата от улуците – В домашни или индустриални условия ръкава за поливане може да бъде използван като удължител на улуците. По този начин можете да контролирате посоката на водния поток с цел максимално оттичане. В днешно време съществуват най-разнообразни начини за поливане на вашата градина, двор и дори поле.

Традиционните средства понякога могат да бъдат ограничаващи в някои аспекти, затова съществуват и продукти като полиетиленовите ръкави за поливане. Те са изключително издръжливи, компактни, лесно се борави с тях и са подходящи за почти всякакви условия.