Сигурно всеки е чувал за прословутото фугиране на плочките след лепене.

Общо правило при реденето им е да се оставят пространства между тях от по 2 – 3 мм (при ректифициране може разстоянието да е между 3 и 6мм). В противен случай рискувате тяхното начупване, отлепване или дори повдигане при напълно естествените и често незабележими движения на сградата, така нареченото „слягане“. То се получава при свиване и разширяване на различните материали които са използвани в следствие на температурни промени и увеличаване или спад на влажността. Затова фугирането е задължителен процес при редене на плочки, то трябва да се извършва така че да се гарантира доброто запълване на пространството между тях. Поставянето на фугираща смес играе роля и на хидроизолация като не позволява на водата да попада между и под плочките, което от своя страна може да доведе до отлепването им и образуването на влага и мухъл.

Какво представлява маркера за подновяване на фуги

Във всяко жилище, фугите между плочките играят важна роля не само за естетиката, но и за функционалността на помещенията. С течение на времето и нормалната експлоатация на подовите и стенните плочки, фугите се износват като загубват блясъка си и накрая се нарушава целостта им. За да възстановим външния вид и функционалността им, можем да се възползваме от маркери за подновяване на фуги.

Маркерите за подновяване на фуги DECOREX са специални продукти, предназначени да покрият износени или замърсени фуги с нов слой цветен материал. Те се предлагат в различни цветове, което позволява да се подбере най-подходящият за вида на плочките и желаният визуален ефект. Маркерите са снабдени с подходящ писец който може да се използва от двете страни за висок покривен и дълготраен ефект. Това улеснява нанасянето на равномерен слой материал върху фугите. Този продукт е изключително бързо съхнещ, базиран на водна основа и без абсолютно никаква миризма. Може да се ползва в хоризонтално и вертикално положение, също така в затворени и отворени помещения.

Едно от основните предимства на маркерите за фуги е тяхната лесна употреба. Те предоставят възможност на всеки да извърши бърз и ефективен ремонт без да се налага наемането на майстор. Този тип продукти позволяват да се вдъхне нов живот и свежест в помещението където се използват. Те са икономично решение, което може да спести време и пари, свързани с цялостното им подновяване. Маркерите за възстановяване представляват временно решение за подобряване на външния вид на фугите и са подходящи за по-леки износвания и замърсявания. При по-тежки повреди или дългогодишни проблеми с фугите, е препоръчително да се консултирате с професионалист или да разгледате възможността за подмяна на фугите с нови.

Как да изберем правилния цвят на маркера за фуги

Освен чисто функционалните си качества, фугите добавят благоприятен визуален ефект към цялостния дизайн. Правилно избраният цвят на маркера за фуги може да допринесе със значителна разлика във външния вид на проекта ви.

Ето няколко съвета, които можете да вземете предвид, когато избирате цвета на маркера за фуги:

1. Разгледайте общия дизайн: За да изберете правилния цвят на маркера за фуги, трябва да вземете предвид цялостния дизайн на помещението. Трябва да решите дали искате същия цвят който имате до момента или целите да се създаде контраст.

2. Определете желаният ефект: Различните цветове на маркерите за фуги могат да създадат вариращи ефекти. Например, ако искате да подчертаете плочките и да им придадете по-голямо внимание, можете да изберете цвят, който контрастира с тях. Ако пък предпочитате по-обикновен и стандартен външен вид, можете да изберете цвят, който се слива с плочките след нанасяне върху износените фуги.

3. Вземете предвид цветовата гама на плочките: Плочките обикновено имат определена цветова гама, и това може да ви насочи при избора на цвета на маркера за фуги. Ако плочките са в топли тонове, можете да изберете нюанси, които са близки до тях.

4. Предвидете практичните аспекти: Помислете и за практичните аспекти при избора на цвета на маркера за фуги. Например, светлите цветове могат да изглеждат по-привлекателни, но същевременно да са по-трудни за поддръжка, тъй като по-лесно се замърсяват. Тъмните цветове, от друга страна, могат да скрият несъвършенствата.

Инструкции за употреба на маркера за фуги

За да използвате маркера за възстановяване на фуги, трябва да следвате няколко стъпки.

1. Първо, почистете повърхността на фугите, за да премахнете прах, мръсотия и стърчащи остатъци от предишен материал. Можете да използвате парцал или мека четка.

2. След това вземете маркера и го разклатете добре в продължение на 1 минута, за да се разбие сместа вътре.

3. Натиснете писеца за да се напои хубаво.

4. След като течността е стигнала върха на писеца, започнете да нанасяте продукта, следвайки линията на фугата с връхчето на маркера.

5. Ако случайно нанесете малко повече материал, може да го отстраните с чиста кърпа преди да изсъхне напълно.

Маркерите за възстановяване на фуги DECOREX са удобен продукт, който позволява на потребителите да осъществят бърз и ефективен ремонт на износени или замърсени фуги. С тях можете прецизно да нанесете съдържанието на флакона върху фугите, придавайки им нова цветова свежест и подобрявайки естетиката на плочките.