Водата е една от най-необходимите субстанции за всички живи организми на нашата планета. Но както почти всичко останало тя е с дуален характер и оказва силно деструктивно влияние спрямо сградите, пътищата и различните строителни конструкции и съоръжения.

Жизненоважно е да положим качествена хидроизолация на дома си. В противен случай рискуваме да поемем ударите, които биха ни нанесли фактори като висока влажност и течове. Те от своя страна водят до нарушаване на структурата на материалите.

Като предприемем нужните мерки в аванс, ще успеем да си спестим нерви, време и много разходи, като предотвратяваме възможните проблеми и усложнения, които биха настъпили ако сградата не е изолирана.

Как точно се полага хидроизолацията на Akfix?

Най-добрият вид хидроизолация, която можете да намерите на пазара в днешно време е полиуретановата система за хидроизолация – AKFIX PUR System.

След като сте се снабдили с правилните материали е време да запретнете ръкави и да започнете с подготовката на нанасянето им. Изключително важно е да споменем, че трябва да почистите добре повърхността, в противен случай адхезията на изолацията с основата няма да бъде достатъчно добра, а това напълно обезсмисля целия процес. При полагане на материалите е хубаво основата да бъде напълно суха.

При почти всички видове хидроизолация е важно да се подготви основата върху която ще ги положите чрез нанасяне на еднокомпонентен полиуретанов грунд Akfix Primer 90. По този начин ще можете да предпазите изолацията от разкъсване и други механични въздействия. Част от неговите свойства са, че той е напълно прозрачен, полуеластичен и прониква изключително дълбоко. Направен на основата на разтворител, като се втвърдява от влагата на повърхността и въздуха.

Предоставя отлична адхезия към абсорбиращи повърхности. Невероятно еластичен, за да устои на движенията на повърхността. Много лесен за нанасяне – с валяк или вакуумен пистолет. В същото време е устойчив на натрупана вода и замръзване, докато ви спестява пари и усилия.

Следващият етап след като сте нанесли еднокомпонентния грунд на Akfix и той е напълно изсъхнал е да започнете полагането на хидроизолацията.

Ние ви предлагаме един иновативен и качествен продукт - полиуретанова течна мембрана за хидроизолация и защита от корозия – Akfix PUR450. Мембраната трябва да бъде добре смесена за 3 минути, за да се постигне хомогенна смес. За целта се използва електрическа бъркалка с ниска скорост или друго подходящо оборудване.

Важно е да се избягва прекаленото разбъркване за да се сведе до минимум навлизането на въздух. Продуктът може да бъде положен с четка или валяк, устойчиви на разтворители. Положете последователни слоеве, след като първия е добре изсъхнал. Като за краен слой с дебелина 1.5 – 1.7мм се изискват минимум 4 – 5 слоя.

По време на процеса на съхнене се формират микро балончета, които могат да се избегнат с употребата на иглен валяк DECOREX HD.

Еластичните характеристики на положеното покритие се поддържат при температури от -30°C до +80°C.

Какво точно представлява мембраната за хидроизолация PUR450 AKFIX?

Тя е еднокомпонентен течен, нисковискозен продукт на основата на чисти еластични водоотблъскващи полиуретанови смоли. Използва се за хидроизолация и защита от корозия върху покриви и бетонни конструкции.

Може да се нанася върху бетон, зидария, азбест, цимент, керемиди, др. Подходяща и за запълване на пукнатини.

Отличава се с:

- лесно полагане, не изисква скъпа и сложна механизация.

- изключителна адхезия с основата

- матов външен вид

- монолитна безшевна мембрана по цялата повърхност

Повърхностното втвърдяване отнема между 8 и 12 часа при температури над 23°C.

Можете да стъпвате по положените слоеве най-рано след 24 до 36 часа. Пълното втвърдяване е факт обикновено за 7 дни. Данните могат да варират в зависимост от условията на околната среда като температура, влажност и други фактори.

Можете да съхранявате продукта в неотворената му опаковка на стайна температура до 9 месеца.

Подробни технически данни PUR450 AKFIX:

Химическа основа: Полиуретанов разтворител

Плътност: 1,34 +/-0.03 g/ml (ASTM D1875)

Вид / Цвят: Течност, сив цвят

Повърхностно втвърдяване: 8-12 ч.(23°C и 50% R.H) (ASTM C 679)

Готов за стъпване: 24-36 ч.(23°C и 50% R.H) (ASTM C 679)

Пълно втвърдяване: 7дни (23°C и 50% R.H)

Твърдост Shore A: 55 (ASTM D2240)

Удължаване: ≥ 450% (DIN EN ISO 527)

Твърд обем: Тегло ~ 84% (23°C и 50% R.H)

Издържливост на опън: 3 N/mm2

Температура при нанасяне: +5°C до +35°C

Температурна устойчивост: -20°C до +80°C

* Данните могат да варират в зависимост от условията на околната среда като температура, влажност и т.н.

Цвят: Сив

Обем: 25 кг.

Разходна норма: 500гр/м2*

1 кофа от 25кг. покрива 50м2*

*Разходната норма може да варира в зависимост от мястото и начинът на полагане на мембраната

Подробни технически данни AKFIX PRIMER 90:

Химическа основа: Полиуретан на основата на разтворител

Плътност: 1,00 ± 0,03 gr/ml (ASTM D1875)

Външен вид/Цвят: Течност, прозрачна

Повърхностно втвърдяване: 2-3 часа (23°C и %50 R.H.) (ASTM C679)

Готов за пешеходен трафик*: 12-18 часа (23°C и %50 R.H.) (ASTM C679)

Пълно втвърдяване: 4 дни (23°C и %50 R.H.)

Твърдост по Shore A: 90 ± 5 (ASTM D 2240)

Адхезия към бетон: 2,0 ± 0,3 N/mm2 (ASTM D 903)

Устойчивост на топлина: -20°C до +80°C

Температура на нанасяне: +5 °C до 35 °C

За еднократно нанасяне е препоръчително разходната норма да бъде 200-250 г/м2. При нужда може да бъде нанесен и втори слой.

*Разходната норма може да варира в зависимост от мястото и начинът на полагане на грунда.