Стълбата е уред с напречни стъпала, който служи за достигане на предмети, поставени на високо. Има два основни вида – единични, които се опират на стената и двойни стълби, материалите, от които се изработват са най-често дърво, а по-новите и от метал и пластмаса.

Според различните приложения и изисквания от страна на работодателите и крайните потребители трябва да се избере най-оптималния и подходящ вид стълба, като трябва да се вземат някои фактори под внимание:

- Област на приложение – хубаво е да се съобразите къде точно ще се използва стълбата и в какви работни условия, те могат да варират според влажността на помещенията, може пода често да е хлъзгав, самата подова настилка да е по-деликатна или дори да има опасност от разяждащи вещества;

- Изисквания за здравина – трябва да прецените колко точно здрава стълба ви е необходима. Според материала на изработка има такива, които са подходящи за по-големи натоварвания като се пресмята тежестта на човека ползващ я заедно с товар от определени килограми. Други стълби са точно на границата на 100 килограма, като трудно биха позволили да вземете с вас нещо друго;

- Място за съхранение – друг важен фактор е колко място точно имате за съхранение на вашата нова стълба. Някои модели са сгъваеми в няколко точки, като накрая стават изключително компактни и могат да бъдат прибрани почти навсякъде. Други са по-стандартни и се сгъват в плоско изправено състояние. Важно е да отбележим, че според материалите на изработка стълбите следва да се съхраняват по различни начини.

- Вътрешна и външна употреба – повечето стълби са напълно подходящи за вътрешна и външна употреба като предоставят достатъчно добра стабилност при употреба. Има такива с противохлъзгащи подложки на всяко стъпало и на краката.

- Максимална височина за достигане – различните стълби идват в разнообразни височини и брой стъпала. Според вашата необходимост трябва да прецените колко точно висока искате да е вашата и за какъв точно тип работа ще бъде използвана. Някои хора използват стълбите за подрязване на клони в двора си, други за ремонтно-бояджийски дейности или дори в домакинството за безпроблемно достигане до висок шкаф.

- Товароносимост на стълбата – различните модели стълби имат различен праг на товароносимост. В днешно време той обикновено е 120 килограма, но можем да попаднем и на стълби, които издържат на по-малко.

Защо да изберем дървена стълба и какви са нейните предимства

Дървените стълби все още са едни от най-предпочитаните видове на пазара заради тяхната здравина и издръжливост. Те имат редица предимства спрямо другите модели и затова почти във всяко домакинство има по една.

Дървената стълба MMS е изработена от топола, което я прави много здрава и надеждна при редица дейности. Предлага се в различни размери, като започва от най-малкия модел с 3 стъпала с размер 120 см и достигне до 9 стъпала с размер 300 см, което в повечето случаи е напълно достатъчно за строително-ремонтни дейности. Тя също така е подходяща и за работа в градината, особено ако имате храсти или дървета за подрязване.

Предимствата на дървените стълби са многобройни, но най-важните от тях са:

- Могат да се използва в почти всякакви условия – дървените стълби широко се използват в промишлеността, при строително-ремонтни дейности, у дома, в градината и в много различни дейности.

- За професионална и домашна употреба – както много домашни така и професионални майстори използват дървени стълби за да си свършат бързо и качествено работата. За някои от тях те са за предпочитане, защото са значително по-стабилни по време на работните процеси, особено ако се качвате на тях с някакъв вид материал или машина;

- Дървото е здрав материал – спрямо някои пластмасови и алуминиеви стълби, дървената няма да поддаде и да се огъне под по-голям натиск. Представете си следната ситуация – подпирате стълбата в производствено помещение и тя бива притисната от някой мотокар по невнимание. Според вас, ако тази стълба е направена от тънък алуминий дали няма да е прегъната вече в средата?

- Не може да ръждяса – за разлика от някои модели изработени с примеси, дървената стълба не може да ръждяса при използване в мокри или влажни помещения. Само не забравяйте да я оставите на проветриво място или да я изкарате навън да изсъхне след процеса.

- Не се влияе от редица химикали – спрямо металните стълби, дървените почти не или слабо реагират в досег до редица химикали използвани при производствените процеси и затова са предпочитани от много хора;

- Няма риск от прегъване на материала – здравият дървесен материал от който са направени повечето стълби трудно може да поддаде или да се огъне под голям натиск, разбира се като все пак следваме препоръките на производителя.

Съвети за безопасна работа при използване на дървена стълба

След доставката и преди първата й употреба, внимателно огледайте стълбата и се уверете, че всичките й части са функциониращи. Уверете се, че стълбата е подходяща за дейността, за която възнамерявате да я ползвате. Почиствайте стълбата от всякакви замърсявания, като например: боя, мръсотия, масло, или сняг. Стълбата трябва да бъде поставена на твърда, равна, хоризонтална и неподвижна повърхност. Не трябва да се превишава максималния допустим товар на стълбата, включващ теглото на ползвателя и всички предмети, поставени на стъпалото или на площадката й.