Княз Борѝс I, почитан от Православната църква като Св. цар Борѝс I (Михаил) Покръстител е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Точно както Княз Борис I въвежда славянската писменост в България така и ние от Валерий СиМ Груп налагаме висококачествените си инструменти и машини на българския пазар още от далечната 1992 година. Съобразявайки се с високи международни стандарти и иновативни производствени методи, ние съумяваме да ви предоставим едни завършени и безупречни продукти. Свеждайки всякакви дефекти до абсолютен минимум ние спомагаме за дългогодишната експлоатация на нашите машини и инструменти, което от своя страна води до опазване на околната среда. 

Военните конфликти на запад

През 862 – 863 г. Борис I сключва военен съюз с крал Лудвиг II Немски и преговаря с него за приемане на християнството в България от Римокатолическата църква. За да разруши съюза, Византия в коалиция с Великоморавия и Хърватия започва през 863 г. война срещу България. За Борис I тази война е неуспешна и това разклаща значително влиянието на българите в среднодунавските земи. В отговор на молбите на Ростислав през есента на 863 г. Византия нахлува отново в българските земи. Там не срещат сериозен отпор, тъй като българските войски са заетите на запад на моравската граница. Започват преговори и впоследствие е сключен мирен договор между България и Византия. Борис I се задължава да разтрогне съюза си с немския крал Лудвиг и заедно с народа си да приеме източноправославното християнство от Константинополската патриаршия.

Покръстване

Българският владетел, според някои четения на част на надписа от албанското село Балши (бившия български средновековен град Главиница) близо до гр. Берат (бившия български средновековен град Бѣлградъ / Бѣлиградъ), приема християнството тайно, за да избегне засилването на съпротивата сред някои прослойки на народа.

Българска църква

През 879 г. на патриаршеския престол в Константинопол сяда за втори път патриарх Фотий и свиква нов църковен събор. На 24 декември 879 г. Фотиевият събор постановява, че Константинополската патриаршия повече няма да ръкополага в България дори да бъде отправена подобна молба. На практика това означава, че Българската църква става автокефална (самостоятелна). Начело на българската църква застава Йосиф I, архиепископ и първи български патриарх, който провежда прославянската политика на Борис и по-късно на Симеон.

Късни години

След продължително 36-годишно управление, през 889 г. Борис се отказва доброволно от престола в полза на сина си Владимир-Расате и се оттегля в манастир. Неумелата антивизантийска политика на Владимир-Расате, съпроводена с опит за възстановяване на езичеството, принуждава княз Борис I да напусне манастира и да предприеме решителни мерки. Той сваля Владимир-Расате от престола, ослепява го и го хвърля в тъмница. Непосредствено след това свиква народен събор, на който оповестява, че поставя Симеон на престола, както и преместването на столицата от Плиска във Велики Преслав.

Преславският църковно-народен събор от края на 893 или началото на 894 г. е едно от най-значимите събития в епохата на Първата българска държава и на княз Борис I, на който събор се решава следното:

- Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав.

- Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и/или Велица.

- Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.

Нашите добри партньори

Велики Преслав е град в област Шумен, Североизточна България. Столица на страната от времето на Първото българско царство, в новата история Велики Преслав е със статут на град от 1883 година. Нека ви запознаем с нашите лоялни партньори от фирма Гама 2004 ЕООД ,с които работим от няколко години насам. Те се занимават с продажбата на инструменти и строителни материали, доверявайки се на нас с всяка следваща стъпка, която предприемаме заедно. След първоначалното ни зареждане при тях с нашите брандове DECOREX, PREMIUM и PREMIUM FIX те се убедиха във високото качество на продуктите ни и нашето партньорство се задълбочи. Благодарим за доверието!

Още информация и любопитни факти:

1. Княз Борис - царят-покръстител
2. Митове и легенди за покръстителя на българите - княз Борис-Михаил
3. Княз Борис I (Михаил)
4. Княз Борис I – един от най-далновидните владетели в българската история
5. Княз Борис I - Българска история
6. ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО - Княз Борис I – Покръстителят
7. Св. Княз Борис I Михаил 852г. – 889г.