Екипът на Валерий СиМ ГРУП работи постоянно за подобряване качеството на многобройния асортимент на фирмата и задоволяване потребностите на нашите клиенти.

Поставената цел от нас самите е да поемем инициатива, която да ви запознае с нашата – ИСТОРИЯ С БЪДЕЩЕ! По този начин ще можете да видите нещата от нашата гледна точка и да получите нова перспектива.

Нов юбилеен каталог

Съвсем скоро очаквайте новият ни юбилеен каталог, в който с гордост включваме факти от нашата хилядолетна история на българите. Самият каталог е обширен, елегантно оформен, съставен и изпълнен по най-високите световни стандарти.

Спасителят на Европа

Знаете ли кого наричат „Спасителят на Европа“? Разбира се, че се досещате и това е Хан Тервел.

Един от най-забележителните и успешни владетели в ранната история на България притежаващ титлата кесар връчена му от император Юстиниан. Ролята на Хан Тервел е ключова за отхвърляне опасността от превземането на Европа през 718г. от ислямските нашественици. Неговото име носи град Тервел намиращ се в Североизточна България в област Добрич и е в близост до гр.Дулово.

Нашите доволни партньори

В община Тервел обслужваме фирма Голд 67 оперираща на пазара от далечната 2008 година. Първите ни стъпки към тях се състояха още през 2017 година когато направиха голямо зареждане от нас. При разширяването си и обновяване на асортимента през 2023 година позиционирахме нашите марки: AKFIX, DECOREX, PREMIUM и RTRMAX в полза на крайния клиент. Освен това като дългогодишни партньори, клиента ни се съгласи и избра от широк набор от визуализации най-подходящите за неговите насочености визии.

Тѐрвел e вторият владетел на България. Според Именника на българските ханове той наследява като общ вожд на Дунавска България хан Аспарух, след неговата гибел във войните срещу хазарите. Периодът на управлението му не е напълно изяснен. Според различни данни той е възможно да е (700 – 721) или (701 – 718) г. През 705 г. е въздигнат от император Юстиниан в званието кесар (титла, свързана с името на древноримския политик и пълководец Юлий Цезар и впоследствие употребявана със значението на император или втори след императора в редица страни, сред които - и България, с местната й форма "цар"). Присъждането й на Тервел създава прецедент в историята, тъй като до този момент не е била давана на чуждестранен владетел. Наследниците му се придържат към традиционните за прабългарите и славяните титли до управлението на цар Симеон I. Въпреки че мнозинството от поданиците му са езичници, за самият хан се смята, че е бил християнин, подобно на дядо си Кубрат и вуйчото на Кубрат - ханът на прабългарите Органа (известен и като Мордоху Хеу), както и че е идентичен със свети Тривелий Теоктист. В "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, Тервел е представен под името Светият крал Тривелия и, според него, той е първият български светец.

Съюзът с Юстиниан II

През 705 г. детронираният византийски император Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания) бяга от заточението си в Херсонес Таврически на Кримския полуостров и след много премеждия се озовава при Тервел, чиято военна помощ си осигурява - с 12 000 българи и 3000 свои поддръжници, в Източна Тракия стига до Константинопол и след преврат си връща короната. В отплата към България е присъединена областта Загоре (или Загора) с южна граница при крепостта Милеоните, която е разположена на хълма Хасара до днешното село Сталево (област Хасково). Българският владетел е възнаграден още и с пари и много скъпоценни дарове, подробно описани във византийски сборник от Х век Свидас. Според него, по покана на Юстиниан, Тервел полага върху земята своя щит и забожда до камшика си. После византийците насипват върху тях злато и скъпоценности, докато ги покриват изцяло. Приет в императорския дворец, където е увенчан с кесарска корона и покрит с императорска хламида, Тервел получава правата на законен владетел над територии, които са дотогава собственост на Византийската империя.

Мирен договор

След убийството на Юстиниан през 711 г., Тервел продължава да се намесва в делата на Империята. Българите ежегодно извършват походи на територията й, като този през 716 г. достига до Константинопол. Арабската заплаха и предстояща обсада на византийската столица карат правителството да започне мирни преговори с българите. През 716 г. е сключен мирен договор с новия император Теодосий III, който гласи: 
-    Византийската империя се задължава да дарява на България веднъж годишно т.нар. определено количество скъпи червени платове – символ на царска власт и величие; С този акт се признава българският хан за самостоен владетел.
-    Византийската империя признава българските граници, като в тях влиза областта Загоре;
-    двете държави се задължават да си предават емигрантите, които са обвинени в заговор срещу законния владетел;
-    право на внос имат само стоки, снабдени с държавен печат. В противен случай подлежат на конфискация – това се смята за първия случай в историята на Европа на клауза в договор, уреждаща икономически проблем.

Войната с арабите през 717 – 718 г.

На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III Исавър, поставил началото на Сирийската династия. През лятото на същата година Маслама, брат на арабския халиф Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол със 100-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец също е огромен – според арабски източници наброява 2500 кораба. Египетски моряци-християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III Исавър за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот. Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, империята се обръща за помощ към Тервел, който, въпреки обтегнатите дипломатически отношения, незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите.

Историческата оценка на специалистите е, че победата на Тервел, както по-късно и победата при Поатие (дн. Франция) на франкския майордом Карл Мартел над арабите са двете събития, които не позволяват на Арабския халифат да проникне дълбоко във вътрешността на Европа. Спирайки по този начин инвазията на исляма, Тервел спомага за запазване на изграденото културно и историческо наследство на гръко-римската цивилизация, при все че впоследствие за това имат значителна заслуга и самите араби, чрез чиято литературна и научна дейност голяма част от него се развива и предава на Ренесансова Европа.


Броени дни ни делят от излизането на нашият каталог и с нетърпение ще очакваме вашите важни за нас отзиви!


Благодарим ви,
че сме заедно!


Повече информация за владетеля:

1.    Ханът, кесарят, владетелят, католикът Тервел 
2.    Хан Тервел – История.БГ  
3.    Хан Тервел – недооцененият спасител на Европа
4.    Българската история - Хан Тервел 

5.   Обсада на Константинопол (717 – 718) 
6.   Спасяването на Европа: Разгромът на полумесеца при Константинопол