Кан Пресия̀н I или Персиан/Персиян е български владетел от Крумовата династия, управлявал Първата българска държава от 836 до 852 г. Той е син на болярина Звиница, внук на кан Омуртаг и племенник на хан Маламир. По времето на управлението му намалява византийската мощ на Балканския полуостров, преди всичко Македония е анексирана от българското ханство. Пресиян е баща на Борис I.

Така както роднинските връзки са били нещо много ценно в миналото, то това продължава и до ден днешен. Валерий СиМ Груп е фирма с дълбоко вкоренени традиции почитайки семейството като нещо свято. Вече четири поколения търговци продължават да пишат заедно своята История с бъдеще, поучавайки се от миналото, усъвършенствайки се всеки изминал ден. По този начин съумяваме да налагаме и утвърждаваме нашите брандове, конкурирайки се успешно на българските пазари.

Управлението на Хан Пресиян

Война с Византия

Когато Пресиян поема управлението той продължава войната с Византия, като изпраща българска войска под командването на кавхан Исбул в посока към Солун. Той го прави с цел да подкрепи бунта срещу византийската власт на славянското племе смоляни, населяващо Западните Родопи. Българите продължават да извоюват още победи както се и случва през 837 година. Тогава разгромяват византийците които са предвождани от кесаря Алексий Мозеле край древния град Филипи. За това събитие свидетелства надписът от Филипи от времето на кан Пресиян (836 – 852).

„Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.“В резултат на тези събития България овладява Родопската област и за пръв път достига бреговете на Бяло море, като по този начин на византийците е прекъсната сухопътната връзка между столицата Константинопол и Солун.

Война със Сърбия

Успехите на българското оръжие се дължат до голяма степен на обстоятелството, че славянското население в споменатите области отдавна гравитира към българската държава. Разтревожена от проникването на българите в Македония, императрица Теодора, регент на малолетния си син Михаил III, се опитва да настрои срещу тях сръбските племена, които са се обединили под управлението на княз Властимир. През 842 г. между българи и сърби, които до този момент живеели в мир, избухва конфликт. Българите нахлуват в сръбските земи, но в продължилата три години война претърпяват поражение. Мирът е възстановен без териториални промени.

Отношения с франките

През 843 г. се случва събитие със съдбовни последствия за Западна Европа. Владетелят на Франкската държава и император на Запада, Людовик Благочестиви умира, след което управлението на франкските земи е разделено между синовете му. През 845 г. при владетеля на Източнофранкското кралство, Лудвиг Немски в Падерборн пристигат български пратеници, които потвърждават мирния договор, който съществува между двете страни.

Край на управлението

Така през 843 г. (при разделението на Франкската държава) България вече е на три морета. Персиан умира през 852 г. и е наследен на престола от сина си Борис I Покръстител. Докато външната политика на Пресиан е поне донякъде описана в чужди и домашни извори, неговата вътрешнополитическа дейност и до днес е неизвестна. Дотолкова, доколкото във византийските анали липсват податки за гонения срещу християните по времето на Пресиан, можем да смятаме, че антихристиянската политика на Омуртаг умира с Маламир през 836 година. Вероятно обаче, под влиянието кавхан Исбул, който се изявява като висш държавник и при Омуртаг и Маламир, Пресиан също продължава завета на кана строител. Изживявайки живота си като непоколебим владетел и завоевател, Пресиан умира през 852 година, завещавайки на сина си Борис I обширна и могъща държава.

Нашите добри партньори

Във всички области на България са разположени нашите многобройни клиенти, които засилват доверието си в нас с всяка своя поръчка. Нашите усърдни и компетентни търговци успяват да достигнат до всяка една точка на страната ефективно и бързо благодарение на екологичните ни автомобили. Те са винаги готови да ви изслушат, предлагайки най-доброто решение за вашият бизнес базирано на нуждите ви. Във Валерий СиМ Груп клиента е на първо място и затова винаги посрещаме нашите партньори с широка усмивка предоставяйки високо ниво на обслужване. С голяма част от фирмите сме заедно от дълги години, изграждайки заедно история с бъдеще, бранд по бранд.