Хан Маламир е най-малкият от синовете на Омуртаг, но успява да застане на  трона през 831 година. Той се сдобива с властта си след лишаването на първородният син Енравота от престола, заради неговите религиозни симпатии. По-големият му брат за жалост почива преждевременно. Понеже Маламир е още малолетен той се възползва от подкрепата на опитния държавник кавхан Исбул, който е съветник на Омуртаг приживе. 

На
Маламир се е паднала честта да продължи със строителната дейност на баща си. Връщайки се обратно в днешно време с напредване на лятото и особено след средата на месец юли все повече хора излизат в отпуск и прекратяват ремонтната си дейност. Ние от Валерий СиМ Груп продължаваме усърдната си работа,подобрявайки нашите услуги и стоки за вас – нашите клиенти, за да се завърнете с още по-широка усмивка след почивката си. В същото време нашите търговци се стараят да презентират на всичките ни партньори новият ни юбилеен каталог, който ще достигне до всички вас.
 

Управление на българската държава

След като брат му Енравота отказва да се отрече от християнството, Маламир го изпраща на смърт. Като това е само началото на една религиозна война и духовна драма, която ще продължи да утежнява положението на България в продължение на цял век, поради конфликта между езичеството и християнството. През неговото управление е завършено водоснабдяването на Плиска и е присъединен днешен Пловдив. По отношение на външните ни взаимоотношения Маламир се старае да поддържа добри отношения с Франкската империя и с Византия. Решен да следва стъпките на баща си като укрепва вътрешният ред в държавата, продължава със строителството, запазва и предприема разширяване на териториите на голямата българска държава.

Нарушаване на 30-годишният мир

Съществуват сведения, че през 832 година пратеници от България посещават франкския император Людовик и му поднасят дарове, докато го информират за смяната на престолонаследника. Уверяват го, че установеният от Хан Омуртаг мир все още е в сила и всичко е наред. От българска страна договора продължава да бъде спазван, докато един ден византийците го нарушават. Император Теофан решава да предприеме поход срещу България и опустошавайки пограничните области. Българите решават да изравнят резултата като голяма войска под командата на кавхан Исбул нахлува във византийска територия и стига до околностите на Одрин. Интересен факт е, че тогава Пловдив трайно се присъединява към пределите на България. Това се случва когато Хан Маламир и кавхан Исбул водят преговори с филипополяните, като те отварят портите и българските войски влизат свободно в града. Това се случва през 836 година. Предполага се че тогава е присъединена и част от Родопите.

Маламирова летопис

Маламирова летопис намираща се в Историческия музей в София представлява силно увреден писмен паметник. Той отбелязва промените в отношенията между българите и византийците. За съжаление надписа на тази каменна колона и до ден днешен има спорни тълкувания сред българските историографи. Двете най-известни версии след направения превод са напълно противоположни. Едната от тях според Васил Златарски гласи, че България и Византия съхраняват мира помежду си по време на царуването на Маламир. Докато другата версия е на Веселин Бешевлиев, който представя нещата в друга светлина. Според него империята нарушава мирните договорки и нещата ескалират към военни действия с България. Според превода на г-н Бешевлиев надписа гласи:

„… Отначало живеех и аз добре (с гърците), но гърците опустошиха земите ни… Владетелят
Маламир, който управляваше заедно с кавхан Исбул, потегли с войска срещу гърците и разруши крепостта Проват и крепостта Бурдизо в земите на гърците и придоби всякаква лсава и дойде във Филипопол.“ 

Интересната част е, че липсват описани подобни действия от византийската летопис от него период, а да се пропусне цял военен сблъсък звучи малко съмнително. От друга страна се предполага, че може да е ставало на въпрос за уреждане на териториален диспут за спорни зони в Тракия.

Смъртта на Маламир

За съжаление още през 836 година, което е точно пет години след възкачването на престола в Плиска, Хан Маламир умира. Няма точни данни отразяващи как се е случила смъртта му. Единствено научаваме за това от владетел Теофилакт Охридски, който споделя, че „животът на Маламир… бил пожънат безвременно от сърпа на божието правосъдие…“. Като по този начин иска да каже, че Хан Маламир заплаща за греховете си – убийството на брат си и за гоненията над християните, с живота си.

Нашите добри партньори

Плѝска е български град в област Шумен, Северна България. В град Шумен бихме желали да ви представим фирма Крис 06. Те са търговска фирма основана през 2006 година. Започват дейността си с крепежни елементи и инструменти. С течение на времето през 2016 година успяват да открият технически маркет с площ от 1400 кв. м. Просторен и удобен в него можете да намерите нашите брандове DECOREX, AKFIX, PREMIUM, CETAFORM, HERLY и още много други ръчни инструменти и машини. Нашето партньорство и доверие продължава да се развива с годините и в днешно време голяма част от нашият асортимент е зареден при тях. Продължаваме заедно да пишем История с Бъдеще.

Повече информация за владетеля:

1.Хан Маламир – ИсторияБГ
2.Маламир – във война и мир
3.Княз Маламир
4.Хан Маламир – Младият владетел 
5.Хан Маламир – Бг История 
6.Хан Маламир – Кратка история 
7.Ханове и царе на България 
8.Хан Маламир, Хан Омуртаг и Хан Пресиан 
9.България при Хан Маламир