Хубав и успешен ден Ви пожелава древен владетел от рода Дуло. Познахте ли го?

История с бъдеще - Хан Кубрат

Носи се една легенда за неговите синове и снопа от пръчки. Да, това е Хан Кубрат. Ние от Валерий СиМ Груп силно вярваме в това, че е важно да останем обединени и силни заедно в нашите начинания както той ни съветва. Затова държим на здравите ни взаимоотношения с нашите партньори и клиенти. Стараем се да запазим нашата история с бъдеще, а за изграждането му разчитаме на нашите неуморни търговци с тяхната находчивост и смели идеи.

Исторически факти

Кубра̀т е владетел от рода Дуло, вожд на племето уногондури, обединил прабългарите северно от Кавказ и Черно море и създал могъщ племенен съюз, наречен Стара Велика България, известна също като Оногурия. Той безспорно е от най-значимите личности в българската история, най-вече с обстоятелството, че обединява прабългарите и първи дава тласък на бъдещата трайна българска държавност, изразила се впоследствие в съществуването на Дунавска и Волжка България. Това обединение е нетрайно и се разпада веднага след смъртта му, но това е резултат не толкова на някакви слабости на самия Кубрат, колкото на спецификата на обществените отношения на прабългарите тогава, които като повечето конни народи били по-силно свързани с родовото и племенно начало, отколкото с единна държава.

Съкровище от Мала Перешчепина

Хан Кубрат е силна фигура в българската история а покрай него се крият и много интересни факти. Това можем да видим по начина по който е увековечен в Мала Перешчепина, което е село в Централна Украйна. Става известно с откритото на 29 май 1912 г. съкровище от Мала Перешчепина, което е най-значимото прабългарско съкровище и едно от двете (наред с Нагисентмиклошкото) извън съвременното българско землище. Значението му се определя от факта, че в съкровището е дешифриран мечът на Кубрат с дължина 94 см. Изработен е в Източната Римска империя, и е подарък от император Ираклий на зет му от 30-те години на 7 век.

Каталог Валерий СиМ Груп

Във Валерий СиМ Груп ние сме подготвили за вас един друг тип съкровище – нашият дългоочакван каталог, просмукан с история на който ще можете да се насладите много скоро.

Още информация и интересни публикации свързани с владетеля:

1. Хан Кубрат – История на България