Юбилеен каталог

Въпрос на време е да получите своя нов юбилеен каталог от Валерий СиМ Груп. Със своите изящно оформени страници, просмукан с история, съдържащ нашите ценности и пълен асортимент – тиражиран в достатъчно бройки за всеки наш клиент, той очаква своите нови собственици! Напечатан чрез най-новите технологии и с най-високо качество вие вече можете да му се насладите страница по страница. Той ще ви увлече в истории за отминали и настоящи времена.

Говорейки за отминали времена знаете ли кой владетел е създал първите закони по българските земи?

Хан Крум е средновековен български монарх, възкачил се на престола след Хан Кардам. По време на неговото управление България засилва позициите си на Балканския полуостров и в Европа, благодарение на множество победи на бойното поле. Хан Крум започва да приобщава славяните към властта, прокарва първите общовалидни закони в Първата българска държава и започва провеждането на административна реформа. Традиционно владетелите от прабългарски произход от периода преди покръстването в съвременната българска историография са наричани с централноазиатската титла хан. В Хамбарлийския надпис, който е на гръцки език, използван като официален в Българската държава по това време, Крум е наречен с византийската титла архонт.

Начало на управлението на Крум

            Смята се за доказано, че управлението на Крум започва преди 800 г. Две години след разгрома на Аварския хаганат в 803 от Карл Велики, Крум покорява остатъците от някога могъщото варварско военно-племенно обединение в 803 – 805 и границата с франките е установена на Дунав при българския град Пеща. За тази победа на българите научаваме благодарение на кратко известие в лексикона „Суда“ от X век. През 807 г. византийският император Никифор I Геник започва поход срещу България с цел да я покори. Походът стига само до Одрин, след което той трябва да се завърне в Константинопол поради слухове за готвен преврат в столицата. Това дава възможност на Крум да поеме инициативата. След тежка обсада през 809 г. Крум завладява Сердика.

Византийският поход от 811 година

През 811 г. Никифор събира многобройна елитна войска край крепостта Маркели и поема на нов поход срещу България. Крум разбира, че не може да мери сили с такава армия и предлага мир, но Никифор отказва, „заслепен от собственото си зломислие и от внушенията на своите съветници“ (Теофан). Това кара владетелят да напусне Плиска, оставяйки около 12 000 души да защитават столицата. След завладяването на резиденцията, Крум прави второ предложение за мир, но Никифор отново отказва, тъй като смята, че е в позицията на по-силния. Той обаче усеща опасността и побързва да се отправи към Константинопол директно през старопланинските проходи – Тревненски, Върбишки, и др. Все пак с главните сили императорът решава да пренощува във Върбишкия проход. Призори на 26 юли войските на Крум ограждат византийците. Когато императорът се събужда и разбира нерадостното си положение, казва: „И крилати да станем, никой да не се надява, че ще избегнем гибелта“. Започва битка, в която българите засипват византийците с дъжд от камъни и стрели. Императорът загива веднага. Главата на Никифор стои набодена на копие за известно време „за показ на идващите при Крум племена и за наш позор“ (Теофан). След това, според легендата, е наредено от главата да бъде направена чаша за владетеля Крум, обкована със сребро. По този начин, според прабългарските вярвания, той си присвоявал орендата (силата) на убития враг.

Невероятната вътрешна политика на Крум

За краткото си управление той постига териториално разширение и укрепване на държавата, каквито никой друг преди него не успял. Победите му в битките на Балканите заздравяват позициите на България не само пред Византия, но и в цяла Европа, издигайки страната като трета по сила на континента. Той продължава обединението на славяните на полуострова, а след него основна цел на българските владетели става завладяването на Константинопол.

Крумови закони

Според легендата, описана в „Свидас“, Крум разпитвал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Крумовите закони били насочени към създаване на строги норми в българското общество за защита на частната собственост, предпазване от разоряване на обеднялото население, против клеветниците, лъжесвидетелите, лъжците, крадците и техните съучастници.

Нашите доверени партньори

В днешно време село Крум се намира в Южна България, по-конкретно в община Димитровград, област Хасково. Там се намират и нашите скъпи партньори от фирма Ролинг Л основана през далечната 2000 година. Те се занимават с търговия на едро и дребно на строителни ВиК и ел материали, инструменти и още. Разполагат с голяма складова и търговска площ възлизаща на над 3000 кв. м заедно с магазини на територията на гр. Хасково. С Ролинг Л обединихме целите и общите си усилия през 2016 година. Те оставиха нещата в наши ръце след като ни се довериха напълно по отношение на стелажни решения за техните търговски площи. Заедно запълнихме рафтовете с нашите добре познати брандове – DECOREX, PREMIUM, RTRMAX, PREMIUM GAS, ANURA, VODABOND пожелавайки си много продажби и взаимни успехи.

Още информация и факти за владетеля:

1. Хан Крум – История БГ
2. Хан Крум Страшни - държавникът военачалник
3. Хан Крум – победител и законодател
4. Крум – владетелят, от когото Първата българска държава се нуждаеше
5. Хан Крум - българският владетел с европейска слава
6. Как хан Крум побеждава император Михаил с десетократно по-малобройна войска
7. Крумови закони
8. Хан Крум – Първият законодател в България
9. Хан Крум и голямата победа над византийците