Създатели и основатели

Създателите и основателите винаги са били едни от най-уважаваните и почитани хора в нашето общество. Създаването на нашата фирма Валерий СиМ Груп не е била никак лесна задача в близкото минало през 1992 г. с екип от само четирима служители. Не е лесна работа и създаването на дългоочакваният от всички нов каталог, плод на усърдния труд и професионализъм от страна на всичките ни служители, но съвсем скоро ще се превърне в реалност! А какво ще кажете за създаването на цяла държава?

История с бъдеще – Хан Аспарух

Аспару̀х е български владетел, основател на Дунавска България. Той е трети син на Кубрат, основателя на Стара Велика България. Повечето съвременни изследователи предполагат, че Аспарух е носил титлата хан. Интересни факти в днешни дни са, че името му носи гр.Исперих. Там са и увековечили неговите дела чрез паметници. Също така сред най-големите мостове в България е Аспаруховият мост в гр.Варна. Става ни ясно с времето, че силните мъже са гръбнака на нашата държава. Основателя и владетелите след него всички са били визионери и винаги са действали с мисъл за бъдещето. В годините на тежка криза Аспарух е човекът, създал Първата българска държава и утвърдил ролята ѝ на европейската политическа сцена. Повечето български и чуждестранни автори приемат, че основите на Българската държава са положени от Аспарух през 679 – 681 година, на територията на тогавашната византийска провинция Долна Мизия. Някои медиевисти подкрепят хипотезата, че съществува континуитет между завладяната от хазарите през 668 г. Стара Велика България и създадената от Аспарух през 681 г. българска държава на Дунав.

Плиска – първа столица

Плиска е централна резиденция на българските владетели и първа столица на ранносредовековната българска държава в продължение на повече от два века. Под руините й живее история, която трябва да бъде видяна и разказана. Към края на VII век прабългарски племена, водени от хан Аспарух, се установяват трайно на юг от река Дунав. В тази обширна равнина е имало вероятно славянско население. Прабългарите полагат тук основите на българската държава през 681 г., а Плиска става нейна първа столица. Плиска има драматична история. Била е опожарявана и изграждана отново.

Основните реставрирани постройки от първата българска столица се намират на около 3 km северно от днешния град Плиска. Останките от средновековния град заемат площ около 23 km². Той е бил обкръжен с вал и земен ров, пълен с вода, широк до 10 m, дълбок до 7 m и с дължина над 20 km. Зад този ров е започвал външният град, в който са живеели занаятчии и селяни. В сърцевината му е бил вътрешният град, а в центъра – ханското селище, в което е имало малък дворец с мощни отбранителни стени, наречен Цитаделата, голям дворец и базилика, строена с каменни блокове. Вътрешният град има форма на неправилен трапец със страни по посоките на света от 612 до 788 m. Дебелината на стените е до 2,60 m. Всяка стена е имала порта, от които са разкрити три. До една от портите е открит таен изход, който отвеждал далеч от стената и бил почти незабележим.

Историята с бъдеще е един преход, който започва от миналото и се пише в настоящето, водейки ни към бъдещето, точно както ние във Валерий СиМ Груп пишем нашата история и се движим стремглаво напред запазвайки традициите живи.

Още интересни факти свързани с нашата история ви очакват съвсем скоро в новият ни каталог и нямаме търпение да ги споделим с вас!


1. Хан Аспарух – История БГ 
2. Хан Аспарух – създателят на Първата българска държава
3. Плиска: Приказка за величието на първата българска столица 
4. Плиска и Велики Преслав 

5. Първо Българско Царство