Лятото е в разгара си, температурите се покачват, време е да си пуснем отпуск заради онези тапети, на които им отлагаме лепенето вече месеци наред напълно основателно.

Всички имаме спомени още от малки колко трудно се премахват старите тапети и колко сложен може да бъде процеса по премахване на мехурчетата под новите такива.

Всичко е сравнително лесно изпълнимо при правилната подготовка за този дълъг процес. Затова се въоръжете с търпение и нужните материали и нека се захващаме за работа.

Ще имате и възможността да се запознаете и с един иновативен продукт – шпакла за лепене на тапети.

Подготовка за лепене на тапети

Като за начало трябва да се сдобием с всичко необходимо преди да сме започнали за да не се налага постоянно прекъсване на процеса по лепене. Списъкът ни за пазаруване започва по следния начин:

- Тапети – Тях спокойно можете да ги изберете по свой личен вкус и предпочитания. Имайте предвид обаче, че те се делят на 3 вида, а именно: текстилни, хартиени и винилови. Разликите между тях се изразяват в тяхната дебелина, качество и издръжливост.

- Лепило за тапети – То се избира според вида тапет, на който сте се спрели с цел по-добро залепване и намаляване до минимума на нежеланите ситуации.

- Четка за нанасяне на лепилото – Още от едно време хората ползват четки за нанасяне на този тип лепило и с право. По този начин можете да разнесете равномерно сместа.

- Шпакла за лепене на тапети от Валерий СиМ Груп – Този вид шпакла е супер гъвкава от усилена пластмаса за улеснение при залепването на тапети. Едва ли някой иска да има балончета с въздух останали отдолу. Тази шпакла ще реши вашият проблем и то доста бързо и качествено.

- Кофа – Тя ще ви е необходима да разредите с вода лепилото, което сте закупили.

- Ролетка – За да прецените точното разпределение на вашите нови красиви тапети без излишно кърпене.

- Грунд – Важно е да подготвите с него стените предварително за да си спестите неприятни моменти при лепенето. Нека предположим, че някак сте се преборили със старите тапети, изстъргвайки всякакъв спомен за тях в подготовката за новите. След това е хубаво да измиете стената с леко влажен парцал и да изчакате до пълното й изсъхване преди да продължите напред. Започваме да лепим тапети След като сте се сдобили с всичко необходимо е крайно време да започнем с лепенето на тапетите преди да ни е минала отпуската.

- Грундът ще ви помогне като изравни попивната способност на различните стени и слоеве. Затова първо нанесете него.

- Като за начало е важно да споменем, че ще ви е най-удобно да мажете тапетите си с лепило върху някаква висока и равна повърхност, за предпочитане маса. По този начин ще избегнете излишната умора от постоянното навеждане и клякане, забързвайки процеса. Затова можете да увиете любимата си маса с найлони и да запретнете ръкави.

- Хващате ролетката в ръка и започвате да вземате мерки на стената. Измервате височината от тавана до пода като отпускате долу някой друг сантиметър за всеки случай. Грабвате новият си прекрасен тапет, нанасяте му мерките и изрязвате.

- Вземате кофата докато четете упътването на лепилото и започвате разреждането му с вода според инструкциите.

- За да не изкривите всичките си тапети и да живеете с този срам години наред е хубаво да нанесете една вертикална черта с помощта на нивел, отвес или лазерен нивел. Често се случва хората да започнат лепенето по ъгъла на стаята, а стените не винаги са прави.

- Нарязаните тапети полагате на масата като започвате да нанасяте с четката възможно най-равномерно слой лепило. Трябва да имате предвид, че дадени видове тапети се нуждаят от няколко минути след намазване за да омекнат с цел плътно прилепване. Важно е да прочетете инструкциите на опаковката. Докато при еднослойните тапети трябва да побързате с лепенето, защото колкото повече престояват, толкова по-вероятно е да се размекнат и накъсат.

- Започвате лепенето на всеки един тапет от горния край вървейки надолу. По време на лепенето е нормално да се заформят балончета/мехурчета. От тях можете да се отървете с помощта на нашата шпакла за лепене на тапети. С нейната помощ и няколко размаха тапета ви ще прилепне перфектно към стената без никакъв проблем.

- Би трябвало процеса вече да е завършен и крайният резултат да е налице.

Шпакла за лепене на тапети PVC от Валерий СиМ Груп

В миналото майсторите избутваха въздушните балончета с всевъзможни подръчни материали, понякога се получаваше, понякога не.

В днешно време съществуват множество удобства по отношение на този процес с нашата шпакла за лепене на тапети. Тя е лека, достатъчно голяма да покрие сериозна работна площ и в същото време изключително лесна за ползване. Изработена от усилена пластмаса, но запазила гъвкавостта си тя е готова да ви асистира във всеки един момент. Това ще ви помогне да работите по-спокойно знаейки, че можете лесно да отстраните всякакви въздушни балончета или наслагвания.