Колко пъти е добре да се подрязват дърветата през годината?

Резитбата е един много важен процес, който не бива да се подминава с лека ръка. Много хора не са наясно с точния процес и по кое време най-късно трябва да са приключили. Противно на очакванията, този процес следва да се извършва няколко пъти годината, а за максимално добри резултати процеса трябва да се прави ежегодно.

Неспазването на тази практика при овощните дръвчета може да доведе до удебеляване на короната на дървото, което ще го предразположи към появата на вредители и редица болести. Можете да извършвате резитба през пролетта, есента и зимата като използвате акумулаторна резачка за клони.

Най-подходящото време за резитба е непосредствено след приключването на зимата и малко преди да настъпи пролетта. По този начин ще успеете да намалите драстично времето, което е необходимо на самото дръвче за заздравяване на раната, която е останала след самото подрязване. Това значително намалява и риска на дървото да се зарази. Понеже тепърва растението ще се събужда като последва скоростно развитие, то раните ще заздравеят много по-бързо от обикновено.

Зимната резитба може да бъде започната при няколко конкретни условия, а именно да не вали и при температура, която не е по-ниска от около -5°С. Когато се съобразим с тези два фактора можем да започнем, докато дърветата са в покой. За целта можете да използвате акумулаторна резачка за дърва, която няма нужда от постоянно електрозахранване от мрежата.

Схема на кастрене на дървета

Различните видове дървета имат определена схема на кастрене, според която се определя дължината на рязане на стеблото и клоните. Това е жизненоважен момент за тяхното развитие и плодородие.

Видове дръвчета и тяхната резитба:

- Череша – едно от най-често засяваните дръвчета е черешовото. След като сте го засадили трябва да предприемете мерки по неговото подрязване с 20 см. По-здравите клони по правило трябва да бъдат подрязани до първата силна пъпка. В противен случай рискувате да ги оставите с по-нататъшно развитие във височина, като в един момент трудно ще достигнете бъдещата си продукция.

- Ябълки и круши – най-разпространените дръвчета по нашите ширини, което спомага и за по-богатата информация относно тяхното засяване и поддържане. Непосредствено след засяването на дръвчетата стъблото им подлежи на скъсяване до 80 см. Имайте предвид, че над основното стъбло следва да не стърчат или да се издигат странични клони.

- Кайсия – тук можем да кажем, че действията по подрязването си приличат с тези на ябълките и крушите, като естествено има някои разлики. Стеблото е нужно да се отреже на височина до 80 см, като страничните клони не трябва да стават по-високи от него с времето. Скелетните клони с времето ще развият продължения, които трябва на всеки 2 – 3 години да се съкращават поне на половина.

Как да използваме акумулаторна резачка за подрязване на дървета и храсти?

Много хора с времето най-вероятно са търсили перфектната бензинова резачка или най-добрата акумулаторна резачка. Ние ви препоръчваме да се насочите към акумулаторна резачка за клони, тъй като тя има няколко важни предимства пред останалите машини на пазара:

- Безкабелна работа – най-голямото и съществено предимство е изцяло безкабелната работа на акумулаторната резачка за дърва. Тя работи изцяло на батерия, което й позволява да я ползвате на най-различни места – в градината, на обществени места, в парка, в гората и изобщо където е необходима поддръжка на дърветата. Не се налага да мислите постоянно за контакт или дали няма кабела на машината да ви се заплете в краката.

- Възможна смяна на батерии – работили сте дълго време и батерията ви се е изтощила? Това не е проблем за акумулаторната резачка за клони, тъй като не е нужно да изчаквате зареждането на падналата батерия. С две лесни движения откачате батерията и закачате друга, която е с пълен заряд и така работата по подрязване на дървета и храсти продължава.

- Удобна за използване – заради сравнително компактния си размер, тя позволява удобна и прецизна работа, независимо за какво я използвате и къде се намирате. Този тип мини акумулаторни резачки ще са много по-приятни за използване в сравнение с верижен трион.

- Лекота – много по-лека от повечето подобни машини на пазара, заради самата си конструкция, начин и материали на производство.

- Компактна – лесно можете да я приберете на много места в дома си или някъде из градината при другите си инструменти и машини. Акумулаторната резачка за клони определено ще стане неотменен инструмент, част от вашия арсенал за разнообразни работи.

Красиви фигури от зеленина с помощта на акумулаторна резачка

Акумулаторните резачки за клони имат множество приложения в ежедневието на хората. Освен за подрязване на дървета и клони те могат да се използват и за подрязване и оформяне на най-разнообразни красиви фигури от околната зеленина. Някои хора дори оформят храстите си по продължение на техните огради, като силуети на различни животни или дори като умалени размери на големи конструкции.

Веднъж изберете ли най-добрата акумулаторна резачка, която предлага пазара, тогава ще ви очакват дълги часове, в които ще се забавлявате по - творчески, а в същото време по много практичен начин.