Характеристики на термоустойчивия силикон

Термоустойчивият силикон е материал, известен със своята способност да издържа на високи температури без да губи своите основни качества. Това го прави подходящ за различни приложения в индустрията, където се изисква устойчивост на топлина.

- Една от основните характеристики на термоустойчивия силикон AKFIX е неговата температурна устойчивост. Този материал може да издържи на високи градуси, обикновено в интервала от -40 °C до +300 °C, без да се деформира или разруши. Това го прави изключително полезен за изолационни, топлообменни и противопожарни приложения.

- Освен екстремната температурна издръжливост, този тип силикон се отличава и с отлична химическа устойчивост. Той не се повлиява от редица химикали, включително масла, разтворители и киселини. Това го прави подходящ за използване в среди, където има висока вероятност от контакт с агресивни вещества.

- Друга важна характеристика на термоустойчивия силикон е неговата еластичност и гъвкавост. Той остава напълно еластичен без да се деформира, спука, да стане чуплив или да се наруши целостта му, дори при температури от -40 °C до +300 °C . Това го прави подходящ за използване във ниско и високотемпературни условия, където има нужда от материал, който може да се приспособи към различни форми и размери.

- Не на последно място, този тип силикон е известен със своята електрическа изолационна способност. Той може да се използва в електроника и електротехника, където е необходима изолация на високи температури. Какви повърхности можете да залепите с термоустойчив силикон Термоустойчивият силикон е известен с това, че може да бъде използван за уплътняване, слепване и поправки, където е необходима устойчивост на горещина.

Можете да го използвате за най-разнообразни цели и сектори:

- Той се прилага при индустриални фурни, уплътняване и слепване на печки. Това е най-доброто решение което можете да използвате за този тип цели. Обикновения силикон не би издържал на подобни температури, като би последвало разтичане и дори самозапалване на продукта.

- Термоустойчивият силикон намира приложение и при уплътняване на отоплителни системи в домашни и индустриални помещения. По този начин можете да сте сигурни, че сте използвали най-разумното решение.

- Може да бъде използван за уплътняване на помпи, на които определени елементи достигат до големи работни температури и обикновения силикон няма да ви свърши работа.

- Автомобилната индустрия активно използва този тип продукт при производството на двигатели с вътрешно горене. Не случайно някои го наричат „течна гарнитура“. Също така се използва за покриване на определени стандарти и критерии при уплътняване и слепване на определени елементи при автомобилостроенето.

Кога е подходящо да използваме термоустойчив силикон

Ако ви се налага работа с елементи, които силно се нагряват а е необходимо да им нанесете някакъв тип изолация, то е добра идея да използвате термоустойчив силикон. Трябва да вземете предвид, че този тип продукти са подходящи до 300˚C. Температурата им за нанасяне обаче трябва да варира в границите на +5 до +40 градуса. Също така трябва да се съобразим и със скоростта на втвърдяване на продукта, като той го прави посредством атмосферната влага. Подходяща е употребата му при широчина на съединението от минимум 5мм до максимум 30мм. Ако сте решили да го използвате върху пориозни повърхности то е необходимо да нанесете и грунд за по-добри резултати. Можете да се доверите на термоустойчивият силикон AKFIX при уплътняване, слепване и поправки, където е необходима устойчивост на горещина. Независимо дали ще го използвате професионално в индустриална обстановка или пък сте решили да положите „течна гарнитура“ в двигателя на вашата кола той ще се справи отлично с всяка работа.

В заключение, термоустойчивият силикон е високотехнологичен материал със значителни предимства. Неговата температурна и химическа устойчивост, еластичност и изолационна способност го правят незаменим в много индустриални приложения, където се изисква устойчивост на високи температури.

Технически характеристики на термоустойчивия силикон AKFIX

Основа : Silicone Polymer

Система на втвърдяване : Ацетокси, втвърдява се от атмосферната влага

Плътност : 1.05 +/- 0,03 g/ml

Твърдост Shore A : 24-30 (след 28 дни)

Издържливост на опън : ≥ 1,5 N/mm2 (23 градуса и 50% R.H) (ASTM D412)

Повърхностно втвърдяване : 7-13мин.(23 градуса и 50% R.H)

Скорост на втвърдяване : мин. 3.0мм/ден (23 градуса и 50% R.H)

Удължение при скъсване : ≥ 250% (ASTM D412)

Еластичност : ≥ 60% (ISO 7389)

Температура при нанасяне : +5 до +40 градуса

Температурна устойчивост : -40 до +300 градуса

*Данните могат да варират в зависимост от условията на околната среда като температура, влажност и т.н.