Какво съдържа спреят против ръжда

Спрейовете против ръжда са изключително полезни продукти като премахват напълно ръждата. В същото време те съдържат разнообразни съставки, които взаимодействат с метала и образуват защитен слой, който предпазва от корозия.

- Един от основните компоненти в спрейовете против ръжда е антикорозионна смазка. Тя обикновено предоставя двойна функция - първоначално предпазва метала от влага и влагозадържащи вещества, които могат да стимулират процеса на окисление, а второ, осигурява гладко покритие, което спомага за намаляване на триенето на механичните елементи.

- Освен това, спрейовете против ръжда съдържат и химически добавки, които ускоряват формирането на защитния слой върху метала. Те са обикновено органични или неорганични вещества, които реагират с повърхността на метала и образуват тънък слой.

- Някои спрейове против ръжда могат също да съдържат и съединения на цинк. Цинкът е известен със своите антикорозионни свойства и се използва като аноден материал във водни електролитни системи.

- Спрейовете като A70 от AKFIX имат в състава си разтворител, който спомага и ускорява процеса по премахване на ръждата от засегнатия елемент. Те действат още по-ефикасно от останалите продукти на пазара заради наличието на MoS₂ в състава им. Освен че влияе на ръждата той почиства и предпазва от корозия, намалява триенето, разхлабва болтове, гайки, панти, катинари и подобни механични елементи.

Последователност при почистването със спрей против ръжда

Премахването на ръжда от определени елементи може да се окаже много трудна мисия, особено ако не разполагате с правилните средства. С помощта на спрей против ръжда ще успеете да се справите с проблема, като може да се наложи и използването на някои допълнителни неща.

1. Огледайте добре засегнатия елемент от който ще премахвате ръжда. Ако има по него части, които подлежат на увреждане в следствие на разредител или не трябва да бъдат подлагани на смазочна течност ги отстранете.

2. Ако има големи засегнати участъци и сметнете за нужно можете да ги обработите предварително с помощта на телена четка. По този начин ще отстраните големите парчета ръжда, подготвяйки метала за последваща интервенция. Най-добре е да почистите остатъци от грес, масла и восък за да не попречат на действието на продукта.

3. Напръскайте обилно засегнатото място със спрея и изчакайте известно време докато съставките подействат. Почистете със сухо парче плат.

4. При нужда повторете процеса посочен в точка 3. няколко пъти до пълното изчистване.

5. Забършете добре елемента който сте обработили и ако вече е напълно отстранена ръждата можете да нанесете тънък слой с цел бъдеща превенция и смазване. 6. Готови сте!

Безопасно ли е използването на спрей против ръжда

Една от обичайните гледки преди време беше използването на телена четка при наличието на ръжда. След нейната употреба повърхността е надрана, все още има засегнати участъци и след време състоянието на елемента отново се влошава.

Най-доброто решение в днешно време е използването на спрей против ръжда, като неговата употреба е напълно безопасна. Той предоставя две решения събрани в един флакон. Прецизно и в същото време внимателно отстранява ръждата от най-различни засегнати повърхности. Започва да действа още с първото нанасяне, като при необходимост можете да повторите процеса. Другото му качество е да предостави дълготрайно смазване на засегнатия участък като образува предпазен слой и предотвратява излишното триене между различни елементи.

Той може да бъде използван в:

- Автоиндустрията – Често използван в автоиндустрията за третиране на различни елементи против ръжда. Особено подходящ при ремонтни дейности с цел премахване на ръжда по шасито и като цяло каросериите на колите и камионите. Употребата му е силно подходяща и за смазване на различни части при които има ясно изразено триене.

- Ремонтни дейности в сгради – Спрея често намира приложение и по време на ремонтни дейности като може да разхлаби болтове и гайки, които са силно ръждясали и не искат да помръднат. Също така може да бъде използван и за смазване на панти, които са стари и скърцащи.

- Работа с машини – Както вече споменахме той е напълно подходящ за употреба при работа с машини заради своите премахващи ръждата, защитни и смазващи свойства. По този начин ще можете да удължите живота на вашите машини.

- В дома – Спрея против ръжда е напълно приложим в домашни условия за разхлабване на различни елементи и тяхното почистване.

- В Гаража – Хубаво е да имате под ръка подобен продукт било то за работа по колата ви, за някоя машина или дори за домашния инвентар. Както вече видяхме той има множество приложения и със сигурност е отлично допълнение към арсенала на всеки майстор.

В заключение, спрейовете за защита от корозия като A70 AKFIX са висококачествени препарати със смазочно масло премахващо ръждата и в същото време образувайки защитен слой. Съставките в този тип продукти успешно предпазват металните повърхности от вредните ефекти на окисление и корозия. Той има многобройни приложения и може да бъде използван в разнообразни сфери на работа. С него можете да почистите, предпазите и в същото време разхлабите и смажете различни елементи.